Select Page

Hercegovac došao u Norvešku ‘na blef’ i našao posao za 16 dana

Hercegovac došao u Norvešku ‘na blef’ i našao posao za 16 dana

– Došao sam u Bergen prije mjesec dana ‘na blef’. Ne potpuni, imao sam gdje spavati i jesti, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim ‘lordag’, subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan – priča svoju priču Mateo Petric u Facebook grupi Idemo u Norvešku.

Od vrata do vrata

Odmah se bacio na traženje posla. Hodao je od vrata do vrata, najviše po hotelima, restoranima i kafićima. Ostavljao je životopise, a na internetu se javljao na svaki oglas koji mu se činio zanimljiv. Neki su mu se javili, neki ne, dobijao je odbijenice. U jednom trenutku se ponadao kad mu je neki Španjolac obećao posao u hotelu. ‘Mi stranci si moramo pomagati međusobno, dođi u utorak, imaš posao’, rekao mu je. Bio je petak. Sav ozaren, Mateo se u utorak uputio u hotel da bi naišao na ispriku da od posla – ništa.

No, kako kaže, nije svako zlo za zlo. Dobio je poziv da dođe na intervju u jednu tvrtku. I dobio je posao. Samo 16 dana nakon dolaska u zemlju. Počeo je raditi 10. studenog. Radi u tvrtki koja ga ‘iznajmljuje’ za razne poslove čišćenja i selidbe. Kaže da dosad nije digao ‘ništa teže od 5 kilograma’.

‘Dobrodošli u Norvešku’

Mateo savjetuje pridošlice u Norvešku da se, umjesto u centralnu policijsku postaju, upute u neku od manjih postaja gdje se stvari puno brže rješavaju. On je to učinio i u policiji sve riješio u par minuta. Sa sobom, kaže, treba ponijeti ugovor s poslodavcem, putovnicu i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj. Dokaz će biti platna lista koju ćete dobiti za tjedan u kojem ste radili, bez obzira što vam plaća još nije isplaćena. ‘Dobrodošli u Norvešku’, poručila mu je ljubazna službenica.

bergen

Nakon policije, savjetuje Mateo, uputite se u Skatt, norvešku poreznu upravu, s papirom koji ste dobili u policiji, putovnicom, ugovorom s poslodavcem i ispunjenim obrascem kojeg nađete na internetu. I ondje je sve obavio za samo nekoliko minuta. Tzv. D broj, koji dobivaju stranci koji dolaze raditi u Norvešku na manje od šest mjeseci, Mateo će dobiti poštom za najviše 10 dana. Tada će u banci otvoriti račun i dobiti skatt karticu koju će odnijeti svom poslodavcu, kako bi ovaj mogao znati koliko poreza od plaće mu odbija.

Grad sedam planina

Bergen je grad na zapadnoj obali Norveške, na poluotoku Bergenshalvøyen. Administrativno je središte pokrajine Hordaland. Prema posljednjem popisu ima 275.400 stanovnika i drugi je najveći norveški grad. Bergen je međunarodna luka, ali i nacionalni centar visokog obrazovanja, turizma i financija. Lokalci govore prepoznatljivim ‘Bergensk’ dijalektom. Bergen je u Norveškoj poznat kao Grad sedam planina.
Povećao se broj Hrvata u Norveškoj

Procjenjuje se da u Kraljevini Norveškoj živi oko 2.000 Hrvata i njihovih potomaka.
Prema saznanjima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Oslu došlo je do neznatnog povećanja broja Hrvata u Norveškoj, ali ono nije uzrokovano migracijom iz Hrvatske nego rađanjem treće generacije Hrvata u Norveškoj.

Status Hrvata u Norveškoj

Posebni zakoni o pravima i obvezama useljenika ne postoje, te se omogućuje stranim državljanima isti radno-pravni i socijalni tretman kao i za sve građane zemlje primateljice. Na snazi su određeni zakoni koji reguliraju useljenje, primitak u državljanstvo, stalni boravak, privremeni boravak i azil.

Norveško državljanstvo može se steći nakon boravka u zemlji u trajanju od najmanje sedam godina, uz sposobnost korištenja norveškog jezika.

Norveški Zakon o državljanstvu ne prihvaća dvojno državljanstvo.
Važno je također napomenuti da Republika Hrvatska s Norveškom primjenjuje međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

poskok.info

OGLASI

Loading