Select Page

Hercegovački gigant i dalje među najvećim bh. izvoznicima

Hercegovački gigant i dalje među najvećim bh. izvoznicima

Prema službenoj statistici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Aluminij d.d. Mostar je i 2017. uvjerljivo zadržao primat na polju državnoga izvoza, ostvarivši 358.225.962 KM izvozne vrijednosti, priopćeno je iz Aluminija, poznatog kao hercegovački gigant.

Premda se, na tablici pregleda vodećih tarifa u izvozu Bosne i Hercegovine zapravo nalazi na četvrtomu mjestu, prva tri mjesta zauzimaju grupacije (sjedala, električna energija i drvo), dok je jedini bosanskohercegovački proizvođač primarnoga aluminija najvećim pojedinačnim izvoznikom, što je status koji godinama opravdava, navode iz kompanije.

Inače, iz BiH je tijekom prošle godine ukupno izvezeno robe u vrijednosti od 11.384.774.382 KM, dok je prvoplasiranih 20 izvoznika ostvarilo 5.276.138.370 KM izvoza, što je 46,34% udjela u ukupnomu godišnjem izvozu za prošlu godinu. Aluminij je na prvomu mjestu, kao pojedinačni izvoznik. Podsjetimo, mostarska tvornica na globalno tržište plasira četiri poluproizvoda, i to trupce, blokove, male ingote i žicu. Glavnina njezinih proizvoda Bosnu i Hercegovinu napušta željezničkim putom do Luke Ploče u Hrvatskoj, otkuda brodovima doseže brojne europske i svjetske države, održavajući tako mrežu poslovnih suradnika koja povezuje BiH s brojnim krajevima svijeta, priopćeno je.

OGLASI

Loading