Select Page

Hercegovački Michelangelo iz Rakitna: Kipar naivac Ljubo Mihalj stvara nove skulpture

Hercegovački Michelangelo iz Rakitna: Kipar naivac Ljubo Mihalj  stvara nove skulpture

O skromnom i samozatajnom Rakičaninu Ljubi Mihalju Skokiću sve se više govori i piše. S razlogom. Uvijek, bez odmora, radi kipove od drvenih stabala, pa i korijena.

Nikli su mnogi u njegovu dvorištu i kućnim prostorima. Radio je u Njemačkoj, zaradio mirovine, a i sada radi danonoćno u svom Rakitnu kipove u drvu, pa i korijenima i žilama bukava i drugog drveća. 

Njega su već mnogi prepoznali pa i najmlađi Posušani i Hercegovci jer je svoje radove izlagao na sve strane pa i u OŠ Ivana Mažuranića. Posebice su zapaženi njegovi radovi koji su potvrda života Hercegovaca i Hrvata na sve strane. Radi i ovih dana svojski nove uratke u  svom eko vrtu ispred kuče i izvora Jarebinjak.

Za njega su izrekli brojne pohvale i stručne osobe pa tako i Srečko Slišković koji je istaknuo kako se  cijeli Ljubin opus može svesti na tri vertikale – vjeru,život i  Domovinu.  I drugi su istaknuli na izložbama kako su njegovi „mali“ radovi veliki pogled u svijet. Njegovi prijatelji i susjedi potiču i dodjelu općinskih priznanja tom vrijednom kiparu naivcu iz  Rakitna. 

Posušje.net/PC.

OGLASI

Loading