Select Page

HERCEGOVAČKI PROIZVODI: Drenjine, kupine i šipci sve su traženiji artikli

S osebujnim proizvodnim programom na bazi starih recepata krenula je Poljoprivredna zadruga “Ekolife“ iz stolačkog naselja Crnići kako bi stigla do proizvode koju plasira kroz vlastite trgovine.

Predstavljajući proizvodni program Damir Radić, direktor Zadruge, kaže: ”Radimo dosta proizvoda. Od naših kooperanata ili suradnika vršimo otkup, a onda od tog voća i povrća proizvodimo džemove, sokove, likere… Na dobrom smo putu, međutim za svaki ozbiljan posao treba vremena i strpljenja, a najviše novca.

Zapošljavanja

Trenutačno imamo sedam stalno zaposlenih i 30 – 50 kooperanata, koji su također uključeni u rad Zadruge. Tržište nas vuče. Od ove godine radimo i na maloprodajnoj mreži.

Od ranije smo imali maloprodaju u Međugorju, a od 1. listopada otvorili smo drugu u Sarajevu, osigurali smo prostor i u Mostaru, u Starom gradu. Sljedeće sezone ćemo imati svoje maloprodaje gdje ćemo naše proizvode plasirati mimo ostalog tržišta”.

Na upit kako je krenulo u Sarajevu, direktor Radić kaže da je bilo odlično, piše Večernji list.

”Čak i drugi organski šopovi su pokazali interes pa smo sa sedam, osam njih počeli surađivati. Planirali smo početkom iduće godine iznajmiti još jedan prostor na pogodnoj lokaciji. Mislim da se priča oko hercegovačkih autohtonih proizvoda razvija pozitivno. Bosna je naprosto nepresušno tržište po pitanju hercegovačkih proizvoda, podvlačim kvalitetnih domaćih proizvoda”, ističe on.

Otkup

Što se otkupa tiče i tu su značajni pomaci. Ove godine otkupljivali su drenjine i kupine u manjim, a u zadnje vrijeme divlji šipak – nar, u velikim količinama.

”Negdje oko 40 tona šipaka smo otkupili po cijeni od pola marke i odmah isplatili. Ljudi su dopremali šipke od Trebinja do Ljubuškog pa sve gore do Mostara. Nažalost nismo mogli otkupiti sve ponuđene količine. Ove godine je šipak rodio.

Lani smo otkupili 12, ove godine 40, a ja se nadam iduće godine od 70 do 100 tona divljih šipaka. Počeli smo i otkup smilja i lavande, ove godine manje količine, imamo i destileriju pa će iduće godine otkup sigurno rasti. Otkup će biti zajamčen pa se nadam da će i sadnja živnuti.

Mi u Hercegovini imamo idealne uvjete od klime, vode do tla, ne moramo čak ni saditi da bi ostvarili prihod. Šipak, drenjine, kupine, smilje…, ne treba ni uzgajati, još se mogu naći u prirodi u dovoljnim količinama. Treba se samo potruditi i eto zarade”, kaže inventivni Damir Radić.

Uz specifični proizvodni program u za njih mrtvoj sezoni, a to su pozna jesen i prva polovina zime, u PZ “Ekolife“ u suradnji sa srodnim udrugama građana, okrenuli su se organiziranju stručnih predavanja, što bi u dogledno vrijeme trebalo donijeti nove iskorake u ovoj oblasti.

bljesak.info

OGLASI

Loading