Select Page

HIGHLANDER – Blidinje na popisu avanture života!

HIGHLANDER – Blidinje na popisu avanture života!

Park prirode Blidinje uvršten je na HIGHLANDER program za 2021. godinu.

Naime, Vaše HIGHLANDER iskustvo može početi već iduće ljeto, 24.7.-28.7.2021. kod nas u Bosni i Hercegovini u parku prirode Blidinje.

Možda će započeti kao planinarska avantura, ali će s vremenom postati avantura života, putovanje koje će vas odvesti kroz predivan i raznolik krajolik, najljepše planinarske staze, beskonačne šume i moćne planine, ali prije svega, putovanje na kojem ćete spoznati pravog sebe.

Ova godina, navode organizatori, naučila nas je cijeniti majku prirodu, a sve veći broj je onih koji su svoj novi hobi pronašli – na planini. Planinarenje je ujedno i aktivnost koja se uspješno može izvoditi i u uvjetima epidemije, jer se u potpunosti odvija na otvorenom, u prirodi, s razmakom.

To su davno shvatili Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, trojica prijatelja iz Osijeka, strastveni zaljubljenici u planine i hiking, koji su službeno predstavili HIGHLANDER program za 2021. godinu na jednoj od najimpresivnijih lokacija na svijetu – ispred egipatskih piramida u Gizi, nedaleko od Kaira.

I kao što piramide spadaju pod 7 svjetskih čuda, tako je i ovo predstavljanje HIGHLANDER 2021. u Egiptu svojevrsno čudo za sebe. Naime, organizatori ovog life-changing long-distance planinarskog događaja porijeklom su iz Slavonije, područja u kojem caruje ravnica, a upravo su oni osmislili HIGHLANDER planinarsku priču, koja polako osvaja cijeli svijet i postaje globalni fenomen.

Razlog odabira upravo Egipta kao lokacije predstavljanja programa za 2021. leži u činjenici kako su upravo egipatski beduini, nomadski narod, bili jedni od prvih hike-era na svijetu. Dok su beduini ispisali povijest kao prvi hikeri i osvajači brojnih planina na Arapskom poluotoku, Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, Hrvati ispisuju povijest pokrenuvši najveću seriju planinarskih evenata na svijetu.

”Zajedno sa svojim timom se bavim eventima više od deset godina i do sada smo prošli sve osim samog vrhunca, a usudio bih se reći da je to upravo HIGHLANDER. Organizirali smo sve od svjetskih prvenstava do jednosatnih evenata, što u Hrvatskoj, što van Hrvatske, no izgraditi vlastiti brand i seriju događaja te biti u vodećoj poziciji na svjetskoj razini- to je vrhunac. Rekao bih da sad imamo sve predispozicije da HIGHLANDER postane ono što je Ironman u triatlonu. Puno je faktora koji su doveli do ovoga, ali od najvažnijih bih istaknuo genijalan tim ljudi, jako puno rada i odricanja te fleksibilan poslovni model. S ovim iskorakom ubacujemo u još veću brzinu i krećemo ka tome da u idućoj godini HIGHLANDER proširimo na još barem 10 tržišta (tu primarno govorim o velikim tržištima kao što su Amerika, Ujedinjeno kraljevstvo, Australija, Kina, Njemačka, Brazil…), da privučemo kvalitetne investitore i da kroz pet godina imamo milijun sudionika na našim događajima globalno. Želja nam je da na svakoj ozbiljnijoj planini na svijetu imamo HIGHLANDER avanturu i da vratimo ljude nazad u prirodu. Mislim da svaki uspjeh u našoj okolini svaki sljedeći uspjeh čini lakšim jer raste motivacija, interes na kraju i nada baš kao što je nas motivirao uspjeh Mate Rimaca, Nanobita ili Infinuma – trebamo bodriti jedni druge i vjerovati da možemo jer onda zaista i možemo”, izjavio je Jurica Barać, HIGHLANDER, CEO.

‘Avantura života’ glavni je moto HIGHLANDER-a, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, dobiju status HIGHLANDER-a i planinarski bedž (umjesto medalje). Sudionici su na stazi samoodrživi – sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći…), dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja. Lokacije na kojima se HIGHLANDER održava pažljivo su odabrane, a uključuju poznate planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima.

Sudionici biraju između dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, promovirajući tzv. Leave No Trace filozofiju, a želja im je da u budućnost HIGHLANDER događaj(i) zasluži status “100% Green Eventa”. Da je ovo prava ‘avantura života’ dokazuje i činjenica da HIGHLANDER-ov ambasador jedan od najboljih svjetskih alpinista i osvajač najviših svjetskih vrhova – Stipe Božić, koji je najviši vrh svijeta Mount Everest osvojio čak dva puta.

U Hrvatskoj se HIGHLANDER održava na Velebitu. Pored toga, HIGHLANDER ima svoje inačice u zemljama kao što su Srbija (Stara Planina), Crna Gora (Durmitor), Austrija (Murau) i Grčka (Olimp), a upravo su na jučerašnjoj press konferenciji održanoj u Egiptu najavljene nove države koje će se pridružiti ovom uistinu zadivljujućem popisu; Maroko (Toubkal), Portugal (Melgaço), Sjeverna Makedonija (Ohrid), Španjolska (Duero-Douro), Saudijska Arabija (Abha), Ujedinjeni Arapski Emirati (Ras Al Khaimah), Slovenija (Julianske Alpe), Rusija (Kavkaz) i već spomenuti Egipat (Qusoor El Arab).

Organizator HIGHLANDER-a u Egiptu, g. Hakam Rabie, objasnio je: „Zahvaljujući bogatom iskustvu u event industriji, odmah smo prepoznali potencijal ovog planinarskog pokreta i nije bilo sumnje – pridružiti se i proširiti duh HIGHLANDER-a u Africi također. Zašto smo se okupili baš ovdje? Željeli smo doprinijeti raznolikosti HIGHLANDER-a. Sada sudionici mogu doživjeti zaleđene vrhove europskih planina, ali također uživati u pješačenju kroz pustinju i uz slikovite vapnenačke stijene.”

HIGHLANDER Ambasadori Nil Hoppenot i Marie Couderc podijelili su svoja iskustva iz prve ruke i pozvali planinare i ljubitelje prirode da im se pridruže u avanturi života. „Naše sudjelovanje u HIGHLANDER Egiptu i Maroku već je zabilježeno u našim kalendarima; nadamo se da su i vaši! I kako nikada ne propuštamo priliku za planinarenjem, dok ovdje planiramo istražiti staze Qusoor AlArab-a, upoznati planinare i upiti lokalnu kulturu.” – rekla je Marie.

OGLASI

Loading