Select Page

Hloverka Novak Srzić: Hrvati u BiH trebaju voditi svoju autonomnu politiku

Hloverka Novak Srzić: Hrvati u BiH trebaju voditi svoju autonomnu politiku

„Milanović se dodvoravao Hrvatima u BiH štancajući odlikovanja HVO-u. Malo se radilo, a puno se odličja davalo“, kazala je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne nekadašnja urednica i direktorica programa HRT-a Hloverka Novak Srzić.

Na pitanje je li hrvatski predsjednik za razliku od svojih prethodnika prepoznao ulogu HVO-a u Domovinskom ratu i ispravio nepravdu, pojasnila je kako Milanović to nije radio iz svojih dubinskih uvjerenja nego za promidžbu. „To je urađeno kako bi sada, uz ovaj veliki lijevi pokret pridobio i ovo malo desno što može.“

Istaknula je kako se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jako dobro nosi i s Pantovčakom i s Banskim dvorima. „To pokazuju uspjesi koji su se dogodili oko otvaranja pregovora BiH s EU. Imao je dobre diplomatske odnose i s Milanovićem i Plenkovićem te su bili od pomoći u smislu brige za Hrvate u BiH“, kazala je Novak Srzić.

Smatra kako će HDZ osvojiti sva tri mandata u XI. izbornoj jedinici. „Zvonko Milas je odličan izbor za nositelja. On živi vaše probleme“, kazala je Novak Srzić i dodala kako ljevica nema svoje kandidate u ovoj izbornoj jedinici jer zna da nitko u BiH neće glasovati za takvu ljevicu.

Rekla je kako se u Hrvatskoj dogodila politička bomba ne samo zato što se Milanović kandidirao za premijera nego zato jer je on predsjednik države te da je postupio protuustavno. „Izbori će biti srijedom, a u BiH je radni dan. On je ‘grunuo fajterski’ – neki to i vole, ali za Hrvatsku to je opasna situacija. Hrvati koji vole svoju zemlju i koji su glasali za Milanovića su povrijeđeni.“
Dodala je kako dan izbora pokazuje njegov odnos prema Hrvatima u BiH i dijaspori jer je radni dan i ne mogu glasovati. Smatra kako bi u Milanovićevu Vladu nacionalnog spasa mogao ići Most, ali ne i Domovinski pokret.

Kazala je kako bi Hrvati u BiH trebali voditi autonomnu politiku gdje će gledati više svoje interese. „Živite specifičnu državu, vrlo je teško ovdje, pogotovo s Izbornim zakonom“, naglasila je i dodala kako procesi idu na bolje posebno s otvaranjem pristupnih pregovora s EU. „Za vas to puno znači u ekonomskom, ali i političkom smislu. S obzirom na strukturu vaše države, to je jedan dug i mukotrpan posao, ali ja se nadam da ćete na kraju izaći kao pobjednici“, poručila je Novak Srzić.

Više o svemu u videu emisije Kompas.

OGLASI

Loading