Select Page

Hrvati ovaj tjedan završavaju izbor izaslanika za Dom naroda

Hrvati ovaj tjedan završavaju izbor izaslanika za Dom naroda

Izbor izaslanika iz županija za Dom naroda Parlamenta FBiH do sada je završen u Srednjobosanskoj, Posavskoj, te Hercegbosanskoj županiji. Kako doznajemo, ovoga tjedna će biti završen izbor izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Ovim će proces izbora izaslanika iz županija u kojima je koalicija HNS-a predvođena HDZ-om BiH ostvarila izbornu pobjedu biti završena.

Što prije uspostaviti vlast

Središnje izborno povjerenstvo BiH još uvijek čeka da većina županijskih parlamenata dostavi kandidacijske liste za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, iako su po entitetskom Ustavu i Izbornom zakonu to već trebali uraditi. Hrvati su, kako je i najavljivao hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, spremni cijeli proces završiti do blagdana. Dom naroda Parlamenta FBiH koji ima 58 izaslanika, po 17 Bošnjaka, Srba i Hrvata te sedam pripadnika ostalih naroda, vrlo je važan dio zakonodavne vlasti jer je bez njegova konstituiranja nemoguće početi proces izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije, kao ni entitetske Vlade. – Vjerujem da smo svi opredijeljeni za brzu uspostavu vlasti na svim razinama kako bismo ono što smo nudili biračima u predizbornoj kampanji pretočili u strategiju razvoja BiH i proveli u praksi. Možemo još do kraja godine puno toga učiniti. Ne vidim razloga zašto vlast u FBiH ne bi dobili do kraja godine, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Problemi su vidljivi kod bošnjačkih stranaka jer nisu složili sve u vezi županija gdje su većina, tako da sve ide sporije od dogovorenog. Kako doznajemo, ovoga tjedna predstavnici HNS-a i HDZ-a BiH nastavljaju razgovore s predstavnicima SDA i ostalim strankama o nastavku realizacije dogovora kako bi se cijeli proces ubrzao.

Problem i pitanje većine

Čini se kako će najviše problema biti u većinskim bošnjačkim županijama, izuzev Zeničko-dobojske županije koja je prošli tjedan imala nastavak ranije započeto konstituirajuće zasjedanje. U ovoj županiji je izgledna parlamentarna većina koju će činiti SDA, DF i HDZ BiH. Neizvjesno je kada će proces izbora izaslanika za Dom naroda pokrenuti skupštine u Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj, Sarajevskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji. U ovim županijama se još uvijek ne zna ni tko će činiti parlamentarnu većinu jer SDA i DF nemaju dovoljno zastupnika da sami formiraju vlast.

Prema pravilima, prije izbora izaslanika sve županije moraju SIP-u dostaviti liste kandidata.

vecernji.ba

OGLASI

Loading