Select Page

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na 34 biračka mjesta

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na 34 biračka mjesta

Prijevremeni parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj zakazani su za nedjelju, 11. rujna, a građani koji imaju hrvatsko državljanstvo u Bosni i Hercegovini svoje pravo glasa moći će ostvariti na 34 biračka mjesta i to 10. i 11. rujna.

Kako je za Fenu potvrdio prvi tajnik Ambasade Republike Hrvatske u BiH Pero Bilušić, u Mostaru će biti otvoreno 20 biračkih mjesta u Osnovnoj školi “Petar Barbarić”, u Sarajevu osam u Srednjoj ekonomskoj školi u ulici Zmaja od Bosne 39, u Tuzli četiri te u Banjoj Luci dva biračka mjesta u prostorima konzulata.

U dane vikenda birališta će biti otvorena od sedam do 19 sati, s tim da vrijedi pravilo da svi koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu, a nisu stigli glasati, njima će biti omogućeno da ostvare svoje glasačko pravo.

Bilušić je kazao da je za izbore aktivno registriranih 34.800 osoba. Radi se o onima koji su po službenoj dužnosti registrirani, odnosno oni koji imaju hrvatske lične karte te onima koji su podnijeli zahtjev za aktivnu registraciju.

– No i oni koji imaju prebivalište u BiH, a nisu se registrirali mogu na dan izbora pribaviti potvrdu i tako obaviti svoju građansku dužnost – pojasnio je Bilušić.

Ovo će biti deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja nezavisnosti. Birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Deset mjeseci nakon zadnjih parlamentarnih izbora, birači će odlučiti tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading