Select Page

Huda jama – najužasnije stratište Hrvata

Huda jama – najužasnije stratište Hrvata

Više od 70 godina bilo je potrebno da bar dio od tisuća žrtava komunističkih zločina u Hudoj jami bude ekshumiran i pokopan na način dostojanstven čovjeka. Huda jama i Barbarin rov simboli su koji predstavljaju više od mjesta zločina, to je manji djelić tragedije hrvatskog naroda o kojoj se još ne priča dovoljno. Stvari se pomalo mijenjaju zahvaljući Romanu Leljaku autoru knjige „Hud jama- stogo čuvana tajna“, knjige po kojoj je nastao istoimeni dokumentarni film koji je sinoć prikazan u kinodvorani Posušje s početkom u 18 sati. Tim povodom su se u prepunoj kinodvorani u Posušju obratili slovenski istraživač komunističkih zločina Roman Leljak, profesor dr. Marko Tokić i Zdravko Jukić predsjednik Udruga nositelja ratnih odličja HVO HRHB ŽZH – Podružnica PosušJe u čijoj je organizaciji zajedno s županijskom razinom ove udruge i Ministarstvom hrvatskih branitelja ŽZH, upriličeno prikazivanje filma.

Broj žrtava u Huda jami puno veći od očekivanog

U Huda jamu ušao sam 1989. godine s kamerom i bilo je potrebno 20 godina da se jama 2009. godine otvori. Na osnovu prvih 800 metara koje smo iskopali, matematičkim proračunom došli smo do zaključka kako je tamo pokopano tri tisuće žrtava od kojih dvije tisuće Hrvata, 700 Slovenaca i 300 pripadnika njemačke manjine u Sloveniji. Međutim, kako smo daljnjim istraživanjem utvrdili, što se ide niže tijela su sve gušće nabacana te procjenjujemo kako će se pronaći više od 5.000 žrtava. Slovenija je sudeći po tome, najvaće stratište Hrvata.– kazao je Leljak.

Kazao je da je veliki broj žrtava bačen u šaht koji je dubok 48 metara, te su zbog toga sve kosti pomiješane. Kazao je da im je cilj da te žrtve budu dostojanstveno pokopane. Sahranili smo iskopane ostatke, a sahranit ćemo i sve slijedeće- kazao je Leljak.

Najavio je i istraživanja rudnika Pečovnik za koje smatra da je još veće stratiše Hrvata od Huda jame. Tamo je šaht dubok 210 metara i mislimo da se tamo nalazi preko 10 000 Hrvata. Uskoro kreće sondiranje ovog rudnika i nadam se da će strahote koje očekujemo da će se otkriti potaknuti hrvatske institucije da se aktivnije uključe u ova istraživanja- kazao je Leljak. Kazao je i da Slovenija financira otkopavanje stratišta i sahranjivanje posmrtnih ostataka u zajedničke grobnice. Ono što očekujem od hrvatskih vlasti je da preuzme dio koji se tiče identifikacije žrtava. Da time žrtve dobiju ime i prezime i da eventualno budu sahranjene na domaćim grobljima.

Tito je znao za zločine

Profesor Marko Tokić je ustvrdio da za ove zločine Tito ne da nije znao, nego bez njegova znanja se nisu ni smjela dogoditi. Iznio je podatak da je tijekom Titova režima likvidirano 568 000 ljudi – toliko je žrtava bilo potrebno da bi živjela komunistička Jugoslavija.

Na projekciji dkumentarnog filma Huda jama strogo čuvana jama obratio se i Zdravko Jukić predsjednik Udruga nositelja ratnih odličja HVO HRHB ŽZH Podružnica Posuše u čijoj je organizaciji zajedno s županijskom razinom ove udruge Ministarstvom hrvatskih branitelja ŽZH, prikazivanje filma. Izrazio je zadovoljstvo i zahvalio se na činjenici da je kinodvorana bila sinoć puna. Posebnu zahvalnost uputo je Leljaku koji hrabrošću, odlučnošću i mukotrpnim radom ne dopušta da žrtva u zaborav. Pozvao je da ne zaboravljamo kalvariju koju su prošli naši Hrvati.

U dokumentarnom filmu Huda jama strogo čuvana tajna su prikazani na tisuću posmrtnih ostataka ubijenih ratnih zarobljenika, uglavnom Hrvata koji su prekrili cijelu jamu, a žica kojom su bili vezani, kosti koje vire iz neraspadnutih vojničkih čizama te položaji pojedinih kostura dokazuju da su oni koji su bili zatrpani u tu jamu imali neopisivo jezivu smrt. Zorno su prikazani kadrovi koji upozoravaju da su neki bili ubijeni na okrutan način. Tijela su žrtava mumificirana, jer je zapriječen dovod zraka s 400 kubičnih metara zemlje, betona, opeke i drugih materijala.

OGLASI

Loading