Select Page

I dalje važi povišen stupanj upozorenja za Zapadni Balkan

I dalje važi povišen stupanj upozorenja za Zapadni Balkan

Predsjednik SAD-a Donald Trump produžio je važenje povišenog stupnja upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

Trump je obavijestio Kongres SAD-a da prijetnja zbog koje je takav stupanj upozorenja uveden i dalje postoji, priopćila je Bijela kuća.

“Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, financiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama Zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije UN 1244 na Kosovu, nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je potpisao Trump, prenosi N1.

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da “i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a”.

“Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stupanj povišenog upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom ostane na snazi i nakon 26. lipnja 2019. godine”, naveo je Trump.

Izvršnu uredbu o povišenom stupnju upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush, 26. lipnja 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading