Select Page

Imotski: Presušilo Modro jezero

Imotski: Presušilo Modro jezero
Imotsko Modro jezero već je nadaleko poznati spomenik prirode ne samo u okvirima Hrvatske, nego i svijeta. Svjedoče tome i brojni gosti, turisti koji dolaze u Imotski da bi ga vidjeli, fotografirali, nerijetko i okupali se u njemu.

Ovih dana sve su oči ponovno uprte u taj prirodni fenomen – Modro jezero presušilo je krajem kolovoza, a početkom rujna nestala je s njegova muljevitoga dna i posljednja kapljica vode. Uzrok ovom kuriozitetu svakako su vremenske (ne)prilike.

Prošla je zima bila s vrlo malo snijega, posebno na okolnim bosanskohercegovačkim planinama. A jezero dobiva vodu upravo podzemnim putovima sa sjeverne strane Imotske krajine, iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Imoćanima, koji ga poznaju u dušu, ova je pojava i zanimljiva, ali samo nekoliko dana, dok se ne organizira tradicionalna nogometna utakmica između ljutih protivnika Vilenjaka i Vukodlaka, a ovaj put možda i dok se ne upriliči spektakularni koncert najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj – Gradske glazbe Imotski, piše Slobodna Dalmacija.

Istina, sve je to još u pripremi, jer, za svaki slučaj, pomno se promatra malo dugoročnija vremenska prognoza. Ako udare kiše u kontinuitetu od pet, šest dana, eto ti vode iz njegovih vrela i onda opet čekaj godinu, dvije, deset, tko će znati koliko dok ponovno ne presuši.

No, kako je ovo s vremenom, Imoćani očekuju da bi se spomenuta događanja mogla organizirati.

(www.jabuka.tv | Foto: Braco i Boško Ćosić)

OGLASI

Loading