Select Page

Inicijativa protiv Istanbulske konvencije objavila: “Imamo dovoljno potpisa za referendum”

Inicijativa protiv Istanbulske konvencije objavila: “Imamo dovoljno potpisa za referendum”

Imamo dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, objavila je referendumska inicijativa “Istina o Istanbulskoj”.

Iako su prema zadnjim informacijama s kraja svibnja objavili broj prikupljenih potpisa koji je pokazivao da ih nema dovoljno, više od deset dana kasnije dolazi do preokreta i Inicijativa tvrdi da potpisa ima dovoljno.

Više od 200.000 građana bilo je, tvrde, protuustavno onemogućeno da potpiše inicijativu za referendum zbog čega će tražiti da im se smanji kvota potrebnih potpisa. Traže da se u razmjernom postotku smanji broj traženih potpisa za referendum.

Prikupljene potpise će predati u Hrvatski sabor.

Referendumska pitanja koja predlaže inicijativa glase:

– Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju
(Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te

– da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: „Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.“ ?

Podsjetimo, referendumska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” krajem svibnja objavila je da su prikupili 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Tada su napomenuli da im potpisi još stižu. Danas tvrde da su ih prebrojavali iznova zbgo čega im je trebalo ovoliko dugo da objave da potpisa imaju dovoljno, prenosi Dnevnik.hr.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading