Select Page

Institut Ruđer Bošković: Rad naše znanstvenice Ive Tolić na naslovnici časopisa Development Cell

Institut Ruđer Bošković: Rad naše znanstvenice Ive Tolić na naslovnici časopisa Development Cell

Ugledni znanstveni časopis Developmental Cell objavio je na naslovnici svoga posljednjeg izdanja rezultate najnovijeg istraživanja grupe prof. dr. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama, a prvi autori objavljenog rada su IRB-ovi doktoranadi Kruno Vukušić i Renata Buđa.Rezultati ovog istraživanja ujedno predstavljaju i neke od ključnih rezultata cjelokupnoga projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijednoga više od dva milijuna eura u sklopu kojega se grupa profesorice Tolić bavi istraživanjima diobe stanica, priopćio je u ponedjeljak Odsjek za odnose s javnošću IRB-a.

Sama naslovnica časopisa Developmental Cell predstavlja stilizirani kolaž napravljen od stvarnih mikroskopskih slika nastalih tijekom istraživanja inspiriran hrvatskom čipkom, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a ujedno predstavlja analogiju funkcioniranja diobenoga vretena unutar stanice.

Jedan od najprestižnijih časopisa na području stanične biologije objavio je tako ključne rezultate ERC projekta koji su dobiveni radom isključivo hrvatskih znanstvenika, i to ponajviše doktoranada Krune Vukušića i Renate Buđa s IRB-a, kao prvih autora objavljenog rada.

U istraživanju su sudjelovale i Agneza Bosilj, doktorandica s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, te diplomantica Ana Milas. Eksperimentalni dio rada vodila je Iva Tolić, a teorijski dio prof. dr. Nenad Pavin s PMF-a.

Kako je objašnjeno, samo istraživanje bilo je interdisciplinarno te je osim molekularne biologije, genetike, napredne mikroskopije i korištenja laserskih škara, uključivalo i teorijsko modeliranje razdvajanja kromosoma.
Mladi hrvatski znanstvenici mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama
“U svom radu, mladi hrvatski znanstvenici pokazali su da premošćujući mikrotubuli, koji poput mosta povezuju dva snopa kromosomskih mikrotubula, igraju bitnu ulogu tijekom anafaze, ključne faze diobe stanica za koju znanstvena zajednica još uvijek nije u potpunosti sigurna kako funkcionira, pogotovo u ljudskim stanicama”, stoji u priopćenju.

Kako je objašnjeno, izvođenjem mikrozahvata unutar živih stanica, naši su znanstvenici laserskim škarama prerezali jedno kromosomsko vlakno te opazili da se sestrinske kromatide usprkos tome nastavljaju razdvajati ako je premošćujuće vlakno sačuvano. Premošćujuća vlakna ponašaju se tako da, kližući jedno preko drugoga kao klizne ljestve na vatrogasnom kamionu, odguruju pridružena kromosomska vlakna i sestrinske kromatide jedne od drugih, a u nedostatku premošćujućih vlakana, dioba stanice ne odvija se ispravno.

“Iznimno sam ponosna na naše mlade znanstvenike, doktorande Krunu Vukušića i Renatu Buđu te studenticu Anu Milas s IRB-a, kao i na Agnezu Bosilj s PMF-a koji su, uz mentorstvo prof. Pavina i mene, proveli ovo istraživanje koje je dalo ovako značajne rezultate. Dodatno me veseli činjenica da su u istraživanju sudjelovali isključivo mladi znanstvenici obrazovani na hrvatskim institucijama, čime dokazujemo da se vrhunski znanstveni rezultati mogu ostvariti i u Hrvatskoj”, riječi su profesorice Tolić.

Nove spoznaje do kojih smo došli, ocijenila je voditeljica ERC projekta istraživanja diobe stanica Iva Tolić, mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama tijekom diobe stanice, a upravo stanična dioba predstavlja ključan proces za život i razvoj svakog organizma.

Kako se navodi, važnost rezultata objavljenog rada očituje se u činjenici da doprinosi povećanju temeljnoga znanja o staničnoj diobi na molekularnoj razini te razumijevanju osnovnih mehanizama diobe stanice što ostavlja prostor za njihovu regulaciju i manipulaciju u procesima nastanka i liječenja tumora te drugih bolesti vezanih za staničnu diobu.

Iva Tolić znanstvenica je posuških korijena, kći Benjamina Tolića iz Osoja.

direktno.hr

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading