Select Page

Iva Milićević iz Broćanca proslavila 100. rođendan

Iva Milićević iz Broćanca proslavila 100. rođendan

U Hercegovini živi velik broj osoba starijih od sto godina. Klubu “100 plus” pridružila se i Iva Milićević iz Broćanca kod Posušja.

Ova vitalna stogodišnjakinja svoj stoti rođendan proslavila je s osobljem i stanarima Doma za starije i nemoćne “Zelena oaza“ u Širokom Brijegu, gdje se doselila prije godinu dana, piše Večernji list BiH. Živjela je i godinu dana u Domu za starije i nemoćne “Vita” u Grudama, a prije toga kod nevjeste Ankice, supruge Ivina pokojnog sina Ivana, i unuka Stipe i Ante Milićević u Širokom Brijegu. Iva, djevojački Leko, rođena je 31. kolovoza 1920. godine u Lekinoj Dragi kod Posušja pa je po rodnom mjestu dobila nadimak Leka. Živjela je tipičnim seoskim životom djevojčice i djevojke u Lekinoj Dragi, a onda se 1940. godine udala za Antu Milićevića iz Broćanca kod Posušja.

Valjalo je doista truda i muke podići toliku djecu. Rado obiđem baku Ivu u domu “Zelena oaza“, no onda su zbog epidemioloških mjera posjeti zabranjeni – kaže nam Stipe Milićević, unuk stogodišnjakinje Ive. Nakon Ivana, Iva i Ante dobili su sinove Ljubu i Branka te kćeri Vinku, Miru i Dragicu. Ivina djeca na svojstven način govore o sudbini raseljene Hercegovine. Sin Ivan umro je u Širokom, sin Ljubo s obitelji živi u Njemačkoj, a Branko u Zagrebu. Kći Vinka, udana Sesar, živi u Australiji, Mira, udana Jerinić, u Njemačkoj, a Dragica, udana Čutura, u Posušju. Baka Iva ima 20 unuka i 26 praunuka od Australije i Njemačke do Zagreba, Posušja, Širokog Brijega…

OGLASI

Loading