Select Page

Ivica Šarac predstavio u Širokom Brijegu knjigu o uspostavi komunističko-partizanske vlasti u Hercegovini

Ivica Šarac predstavio u Širokom Brijegu knjigu o uspostavi komunističko-partizanske vlasti u Hercegovini

U Širokom Brijegu se u srijedu navečer održala promocija nove knjige profesora i povjesničara Ivice Šarca pod naslovom: Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine.

Ovu knjigu su uz samog autora, predstavili recezenti prof. dr. Božo Goluža i dr. sc. fra Robert Jolić, koji su u svojim govorima vrlo hrabar i temeljit pristup kojim je autor krenuo u izradu nove knjige. Knjiga “Metastaze jedne revolucije…” je drugi nastavak iz najavljanje trilogije profesora Šarca, a prva je simbolično nazvana “Kultura selektivnog sjećanja”.

Nastavak je najvećim dijelom nastao kao rezultat pretraživanja izvorne građe u arhivskim ustanovama u Mostaru, Zagrebu i Beogradu, knjiga obrađuje razdoblje od dolaska jugoslavensko-partizanskih postrojbi u zapadne dijelove Hercegovine i uspostave prve komunističke vlasti do završetka procesa njihova ovladavanja ovim prostorom (listopad 1944. – ožujak 1945.).

Iz slojevitoga tematskog sklopa posebno izdvajamo odnos i postupke novih (vojnih i političkih) struktura moći, partizanskih i partijskih, prema lokalnom hrvatskom pučanstvu kao i prema hercegovačkim franjevcima, napose onima iz širokobriješkoga i mostarskoga samostana.

Ovo je moja druga knjiga po redu iz najavljane trilogije o genezi stereotipa koji su nastajali s vremenom o zapadnohercegovačkim Hrvatima. U prvoj knjizi pokušao sam obraditi razdoblje od 1941., onih prvih nekoliko mjeseci naon uspostave Nezavisne države Hrvatske, suočiti se s onim osjetljivim temama međuetničkog ili međunacionalnog nasilja u Zapadnoj Hercegovini u tom razdoblju. U sklopu ove druge knjige zanimalo je u prvom redu kakav je bio postupak novih vojnih i politčkih vlasti koje je uspostavila komunistčka partija Jugoslavije na ovom terenu od jeseni 1944. do početka ožujka 1945. Zanimalo me je kakav je bio odnos prema domaćem stanovništvu, zapadnohercegovačkom puku, kakav je bio odnos prema Katoličkoj crkvi, prvenstveno prema franjevcima. A napose me je zanimalo kakav je bio odnos komunista i partizana i njihovih komandanata prema franjevcima iz samostana Široki Brijeg, franjevcima iz Ljubuškog, broćanskoga i posuškoga kraja i dakako franjevcima iz mostarskog samostana, istaknuo je profesor Šarac u kratkoj izjavi za portal Jabuka.tv.

Knjiga Metastaze jedne revolucije. Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine je drugi nastavak iz kapitalne Šarčeve trilogije

Program predstavljanja knjige profesora Šarca vodio je i moderirao politolog Ivan Kraljević, a u glazbenom dijelu nastupile su Marijeta i Leonarda Šarac, inače profesorove kćeri te Katja Krolo-Šarac, profesorova supruga.

Za kraj vrijedi napomeuti kako je netko uoči same promocije knjige profesora Šarca skinuo plakate najave događaja na ulazu u kino dvoranu Borak u Širokom Brijegu.

Profesor Šarac je temeljito pristupio izradi svoje nove knjige, služeći se relevantnom literaturom i arhivskom građom pa ostaje nejasno kome je to moglo zasmetati.

jabuka.tv

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading