Select Page

Izlet u Ramu- Šćit

Izlet u Ramu- Šćit

Posuška Udruga osoba s invaliditetom nastavlja svoju dobru suradnju s Vijećem mladih općine Posušje u čijoj su organizaciji ove subote posjetili Franjevački samostan Rama-Šćit. U sklopu dobro osmišljenog programa prvo su razgledali Franjevački samostan na poluotoku Ramskog jezera.

izlet-4

Ovaj preko 500 godina star samostan nekoliko je puta spaljivan. Do 1968. godine bio smješten na vrhu brda izdižući se iznad plodne i pitome kotline kroz koju je protjecala rijeka Rama s pritokama. Spomenute je godine izgrađeno akumulacijsko jezero koje je potopilo veliko područje Ramske kotline, a Šćit je ostao na poluotočiću zajedno s franjevačkim samostanom i crkvom. Posuške je izletnike u Info domu dočekao fra Mijo Džolan, upravitelj Kuće mira u Rama-Šćitu. Fra Mijo je Posušanima objasnio i iznio brojne informacije o tom kraju iz teške povijesti. „Pamtimo zlo, ali i dobro ovoga kraja, stradanja puka, fratara i crkve koju su partizani zapalili 1944.godine. Živjelo se u strahu pri uništavanju svega vrijednog, ali sada je sve bolje“, naglasio je fra Mijo. Potom je odveo izletnike do Ramskog križa i skulpture „Posljednja večera“, autora kipara Kuzme Kovačića. Muzej je oduševio i mlade i starije Posušane koji predstavlja život i kulturu Hrvata katolika u Rami. Zasluge za otvaranje pripisuju se fra Mati Topiću, gvardijanu samostana.

izlet-2

Udruga djece s invaliditetom zahvalila je svima, posebno mladima na čelu s Matom Lončarom na organizaciji i jako lijepom izletu koji ima višestruke vrijednosti. Uz molitvu i pjesmu dogovoren je novi kreativan izlet na Grgino guvno te Masnu Luku i Blidinje. Mate Lončar također je zahvalio, jer je ovaj izlet imao mnogo korisnih i dobrih zamisli i za budući rad i suradnju s mnogima u Posušja.

(Pero Crnogorac)

OGLASI

Loading