Select Page

Izložba „Tragovi i znakovi“ djela akademskog grafičara Mire Petrica

Izložba „Tragovi i znakovi“ djela akademskog grafičara Mire Petrica

Izložba akademskog grafičara Mire Petrica u organizaciji mr. ars sacra Martine Tomić bit će upriličena u nedjelju 10. srpnja u 18 sati u centru za mlade Atomsko sklonište u Posušju. Riječ je o uizložbi naziva „Tragovi i zankovi “ koja će nam u prostorijama Atomskog skloništa donijeti neke od najpoznatijih grafika Mire Petrica.

„Svaki novi susret s grafikom našeg prof. petrica, probudi u nama nova znanja, nove asocijacije, nova traženja, novo značenje „pravog“ Petrica“… Poput većine umjetnika, često je zamišljen, promatrajući tragove, i znakove poput njegovog arhetipskog ogrtača, mističnih mitova, simbola srednjeg vijeka i nadsve svog rodnog kraja koji ga najviše odijevaju modernim ruhom i posebnim natprirodnim značenjem: da su stećci poput Starog zavjeta, knjiga koju je Bog napiao rukom („Rajska pica“). Njegovi predmeti imaju neobično i mistično značenje – izazivaju nostalgije za davnim vremenima i uspomene koje nas podsjećaju“, napisala je između ostaloga mr. art Antonija Gudelj. Između ostaloga je napisala da „očitost i snaga ljepote prof. Petrica skriva u duhovnom i mitološkom arhetipu tajanstveni analogni svijet, što ga i priroda otkriva i osjeća kao lagani šapat njegovih koraka u Vječnosti“.

Miro Petric je diplomiraop grafiku1977. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Dževada Hoze. Poslije studija radio je na grafičko – tehnološkom odijeljenju kao voditelj grafičkog dizajna, pripreme tiska i fotografskog studija u Sarajevi od 1979. godine do 1992. godine. Izlagao je na 12 samostalnih i preko 70 skupnih izložbi. Autor je pet javnih djela u Bosni i Hercegovini. Od 1997. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu kao redoviti profesor.

radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading