Select Page

IZRAĐEN DOKUMENT STRATEGIJE RURALNOG RAZVITKA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

IZRAĐEN DOKUMENT STRATEGIJE RURALNOG RAZVITKA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE

Početkom godine aktivno se krenulo s izradom Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke, a nositelj spomenutog procesa bilo je ministarstvo gospodarstva na čelu s ministrom Dariom Sesarom, koji je imenovao Odbor za izradu strategije sukladno odluci Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Radom odbora je koordinirao Pero Mandić, dok je njegov zamjenik bio Ivan Jurilj ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije. Cijeli proces se odvijao u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.
Utorak, 10. rujna 2019. godine, dokument Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke predan je ministru Sesaru. Isti su predali dekan Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, dr. sc. Ivan Ostojić i prof. dr. sc. Marko Ivanković.
U razgovoru dekan Ostojić se interesirao za stanje u poljoprivredi i poticanju iste na području Županije Zapadnohercegovačke, zahvalio se ministru gospodarstva i Vladi ŽZH na suradnji, te izrazio nadu da će dokument strategije polučiti rezultate jer je isti rađen u skladu s usvojenim procedurama.
Prof. dr. sc. Marko Ivanković, koji je bio i član Odbora za izradu ovog dokumenta detaljno je prezentirao dokument strategije ruralnog razvitka. Naglasio je važnost izdvajanja za ruralni razvitak, kao i to da je svaka od mjera iz Strategije usklađena s EU zakonodavstvom. Profesor Ivanković je predstavio strateške ciljeve strategije, prioritete i mjere koje su ugrađene u dokument, a neke od njih su aglomeracija krša, teritorijalni razvoj ruralnih područja, razvitak infrastrukture i općih usluga, razvoju ruralnog turizma i agroturizma, promocija tradicionalnih autohtonih proizvoda, ekološki uzgoj i dr. Istaknuo je važnost stvaranja Kratkog lanca opskrbe u cilju potrošnje lokalnih proizvoda kroz subvencioniranje obroka za učenike, staračkim domovima, vrtićima i sl.
Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke zahvalio se svima koji su sudjelovali u izradi ovog dokumenta, članovima odbora, kao i Sveučilištu u Mostaru na suradnji. „Županija Zapadnohercegovačka druga je po stupnju razvijenosti u Federaciji BiH. Ovaj dokument ide u daljnju proceduru na Vladu ŽZH, potom ćemo organizirati javnu raspravu, a nakon toga poslati na usvajanje u Skupštinu ŽZH. Županija Zapadnohercegovačka će ostati najpoduzetnija regija u BiH kroz poslovnu infrastrukturu, poslovne inicijative, proizvodnju, izvoz i sl. Razvitak ruralnih područja predstavlja važan segment u borbi ostanka i opstanka našeg naroda u ovom kraju. Kroz ovaj dokument definirali smo jasne ciljeve i aktivnosti koje ćemo provoditi za ostvarenje istih. Želimo da ŽZH postaje i turistički privlačna regija sa svim svojim svjetski prepoznatljivim brendovima. Na svemu tom ćemo raditi, svi zajedno, jer ova zemlja i ovaj narod to zaslužuju.“ – izjavio je Sesar.
Pero Mandić, koji je koordinirao Odborom za ruralni razvitak naglasio je: „Ovaj dokument je podloga za izradu projekata koji će se moći aplicirati za EU projekte. Ministarstvo gospodarstva prepoznalo je važnost izrade strateških dokumenata za županiju imajući na umu nadolazeće vrijeme pristupanje BiH Europskoj uniji“

OGLASI

Loading