Select Page

JAVNA PODUZEĆA: Počeo rat za Elektroprivredu

JAVNA PODUZEĆA: Počeo rat za Elektroprivredu

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je Upravu i Nadzorni odbor Elektroprivrede HZ HB da podnesu ostavke zbog navodnog uklanjanja hrvatskih obilježja iz prostorija poduzeća prilikom nedavnog posjeta novog ministra industrije i energetike Reufa Bajrovića (DF) ovom poduzeću.

“Ovih dana prilikom posjeta resornog ministra imali smo incident u Elektroprivredi HZ HB koji vrijeđa i ljudsko i nacionalno dostojanstvo hrvatskog naroda.

Predsjedništvo stranke osudilo je taj čin kao krajnje neprihvatljiv. Zatraženo je da se prilikom posjeta te gospode uklone sva obilježja hrvatskog naroda u prostorijama gdje se gospodin i pojavio. Mi ćemo pozvati tu gospodu da se povuku i daju ostavku, i to i Nadzorni odbor i Uprava. Ako neće, to će uraditi hrvatski narod i to vrlo brzo”, rekao je Čović. On je dodatno objasnio kako je “sve što je aludiralo na hrvatstvo sklonjeno iz ureda”. “To je izazvalo buru negodovanja kod zaposlenika koji nisu vezani za tu strukturu uprave. To će sada izazvati dosta problema u funkcioniranju vlasti u Federaciji, jer se to procjenjuje kao izravan udar. Predsjedništvo se o tomu očitovalo i mi ćemo spriječiti svaki pokušaj koji udara na dostojanstvo hrvatskog naroda”, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Reagiranja iz Elektroprivrede

Priča o uklanjanju obilježja lansirana je iz sindikata Elektroprivrede HZ HB koji su poslali priopćenje za javnost u kojem su izneseni navodi o uklanjanju obilježja. Iz Elektroprivrede HZ HB poslali su odmah reagiranje u kojem tvrde da nisu uklonjena hrvatska i katolička obilježja iz prostorija u kojima je boravio ministar Bajrović te spomenuto priopćenje nazvali “udbaškim napadom na Elektroprivredu HZ HB”.

“Navodi sindikata su čista laž i ovom prilikom pozivamo sve koji žele da dođu u Elektroprivredu i osobno se uvjere je li išta od spominjanog uklonjeno”, komentirali su iz Uprave Elektroprivrede.

“Briga pojedinih ‘čuvara’ i ekskluzivnih zastupnika Hrvata u BiH, koji su se pokrštavali 1992., sada je više nego smiješna. EP HZ HB je 2013. imao dobit 60 milijuna, prošle godine oko 20, a sada već imamo oko 40 milijuna maraka i ulažemo u obrazovne, kulturne i socijalne institucije te medije i druge organizacije na područjima gdje žive Hrvati. To je briga za hrvatski narod. Mi ne skidamo naša obilježja, a ovakvim lažima se samo pokušava skrenuti pozornost s bitnih društvenih tema”, reagirali su iz Elektroprivrede HZ HB.

Rat

Ovim je, čini se, i službeno počeo rat za preuzimanje Elektroprivrede HZ HB, izuzetno profitabilnog poduzeća. Tzv. platformaška vlast “pomela” je prije četiri godine HDZ-ove kadrove s čela ovog poduzeća, a tada su u Upravu i Nadzorni odbor imenovani ljudi iz HSP-a, SDP-a, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak.

Aktualna Uprava imenovana je na sjednici Nadzornog odbora 18. studenoga 2011. godine. HDZ BiH očigledno nema strpljenja čekati istek mandata aktualnog rukovodstva što zagovara njihov koalicijski partner DF. Prema saznanjima Dnevnog lista, DF ima velike ambicije vezane za Elektroprivredu HZ HB. Iz ove stranke su u više navrata prilikom formiranja vlasti navodili kako oni žele preuzeti apsolutnu odgovornost za cjelokupan resor koji preuzmu, odnosno za sva poduzeća koja potpadaju pod resore gdje su njihovi ministri na čelu. Navodno da u DF-u ozbiljno računaju i na Elektroprivredu HZ HB.
U HDZ-u BiH ni u kojem slučaju neće dopustiti takav scenarij pa vjerojatno ni po cijenu raspada koalicije.

abcportal.info

OGLASI

Loading