Select Page

Jerko Ivanković Lijanović u zatvoru u Zenici odslužuje sedmogodišnju kaznu

Jerko Ivanković Lijanović u zatvoru u Zenici odslužuje sedmogodišnju kaznu

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi Federacije BiH i lider stranke Radom za boljitak poslan je na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici, saznaje “Avaz”.

Ova informacija potvrđena je za Avaz u Ministarstvu pravde Federacije. Lijanoviću je, kako saznaju odbijena nedavno žalba kojom je tražio odgodu izdržavanje kazne te je upućen u zatvor.

Saznaju da je prošli tjedan stigao u KPZ Zenica i nalazi se u Paviljonu II. Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužiteljstvom Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine. Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. listopada prošle godine, Lijanoviću je u siječnju stigao poziv za izdržavanje kazne, ali je on tražio odgodu koja je odbijena.

Tada je Lijanović tražio odgodu zbog slanje apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourga.

Apelacijsko odjeljenje Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 milijuna KM.

OGLASI

Loading