Select Page

Još jedna uspješna godina je iza posuških gospodarstvenika

Još jedna uspješna godina je iza posuških gospodarstvenika

Udruga gospodarstvenika Posušje održala je jučer svoju 11. redovitu sjednicu, ujedno i 3. izbornu skupštinu u restoranu „Staza“ na Blidinju. Ivan Pavković dobio je jednoglasnu potporu članova Udruge za svoj drugi mandat na mjestu predsjednika Udruge gospodarstvenika Posušje, a na mjesto dopredsjednika Udruge drugi mandat jednoglasno je dobio i Pero Lončar.

Predsjednik UGP-a Ivan Pavković je kazao da je s velikim zadovoljstvom obavljao ovu funkciju, da će tako biti i ubuduće, te se članovima Udruge zahvalio na još jednom ukazanom povjerenju. „Mišljenja sam da je Udruga opravdala postavljene ciljeve i očekivanja njenih utemeljitelja, kao i svih onih koji su njezini članovi. Udruga ima smisla i pozivam sve da nastavimo s radom potičući ono što nam je zajedničko i što je od općeg interesa, prije svega naših članova, a onda, naravno, i svih Posušanki i Posušana“, kazao je Pavković.

Dopredsjednik udruge Pero Lončar je zahvalio na ponovnom izboru i kao jedan od utemeljitelja izrazio zadovoljstvo što je Udruga uspjela. „Imam energije, uspjeh me održao i mogu reći da će tako biti i ubuduće“, kazao je Lončar.

Jednoglasno su prihvaćena i nova imena Upravnog odobra u sastavu: Damir Vican, Pero Lončar, Ivan Pavković, Branimir Oreč, Ante Pavković, Želimir Čamber, Stjepan Mrvelj, Oliver Begić i Zoran Čutura, te novi/stari sastav Nadzornog odbora: Damir Lončar, Veljko Lončar i Marinko Šego.

650 milijuna maraka prihoda i 130 novozaposlenih u 2016. godini

Prema riječima predsjednika Udruge Ivana Pavkovića, 57 društava koji čine Udrugu gospodarstvenika Posušje ostvarilo je u 2016. godini prihod od 650 milijuna maraka, što je 85 posto prihoda svih gospodarskih društava u Posušju. Tvrtke Udruge su tijekom 2016. godine povećale broj zaposlenih za 7 posto ili za 130 zaposlenika u odnosu na 2015. godinu, a 13 posto ili za 231 zaposlenika u odnosu na 2014. godinu. Prosječan broj zaposlenih u 2016. godini bio je 1902 i to je 61 posto zaposlenih u svim gospodarskim društvima u Posušju, odnosno 54 posto svih zaposlenih u općini Posušje.

Odgovornost prema lokalnoj zajednici

Iza Udruge su i brojne društveno korisne aktivnosti. „Članovi Udruge su u posljednje četiri godine uložili u nove projekte i opremu više od 30 milijuna maraka. Većina naših članova je sponzor ili donator sportskih ili kulturnih događaja u Posušju, nekoličina njih je sama ili zajedno s još nekoliko članova donirala sredstva osnovnim i srednjim školama u Posušju za obnovu kao i određenu opremu i materijal za izvođenje praktične nastave“, kazao je Pavković.

Suradnja s vlastima

„Međutim, sve ove investicije, nova radna mjesta, uredno plaćanje poreza i doprinosa, donacije i sponzorstva nisu dovoljna da se naši prijedlozi po pitanju stvaranja povoljnih uvjeta za poslovanje i investiranje barem djelomice uvaže“, smatra Pavković. Dodao je da su upravo gospodarstvenici oni koji stvaraju novu vrijednost, zapošljavaju ljude i pune proračune. „Mi tražimo razgovore i predlažemo određene prijedloge za koje mislimo da će popraviti poslovnu klimu i u Posušju“, kazao je Pavković. Kazao je da su svi sastanci s tijelima javne uprave održani na inicijativu Udruge, ali da se termini sastanaka teško dogovaraju, dugo čekaju ili se pak nikako ne realiziraju. „Jednostavno razgovarati moramo. Vezani smo jedni na druge i ako želimo, a želimo, da nam u Posušju bude bolje i da zajednički stvaramo bolje uvjete za ostanak onda moramo razgovarati“, kazao je Pavković. Kazao je i da su neke inicijative ipak urodile plodom.

„Prošle godine smo imali inicijativu prema Vladi ZHŽ da se dio sredstava koji županijski proračun naplaćuje iz poreza na dobit vrati ponovo tvrtkama. Predsjednik vlade ZHŽ Zdenko Ćosić je prošle godine to na našoj skupštini i obećao, te je tako Vlada i postupila. Tako je ove godine vlada ZHŽ po prvi puta izdvojila sredstva tvrtkama, uglavnom novoosnovanim poslovima što smatramo svojom zaslugom“, kazao je Ivan Šarić, član Udruge koji je u bivšem sastavu Upravnog odbora obnašao funkciju predsjednika Upravnog odbora.

Predsjednik UGP Ivan Pavković je kazao i da su svi prijedlozi Udruge, a ponekad i određene primjedbe prema tijelima javne uprave u cilju boljeg sutra za sve nas i za naše Posušje.

posusje.net

OGLASI

Loading