Select Page

Kada dobijemo kandidatski status, moći ćemo stabilizirati društvo i Federaciju

Kada dobijemo kandidatski status, moći ćemo stabilizirati društvo i Federaciju

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u izjavi za Fenu izrazio je nadu da će nadležne institucije odgovorno pristupiti odgovorima na pitanja iz Upitnika Europske komisije, koji će BiH dobiti 9. prosinca.

– To će značiti normalizaciju stanja u Federaciji i u BiH, kao i donošenje određenih zakona koji su na neki način uvjet za realizaciju Reformske agende – naveo je Čavara.

Upitnik, dodao je, sadrži pitanja grupisana u tri osnovne cjeline: politički kriterij, ekonomski kriterij i sposobnost preuzimanja te primjene zakonodavstva EU.

Odgovori trebaju biti usuglašeni i provjereni na stručnoj razini unutar radne grupe kao temeljne operativne instance u koordinaciji ovog procesa.

Kroz odgovore nadležnih institucija napravit će se, kaže Čavara, cjelokupan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav BiH, koja je u veljači podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Istovremeno, na osnovu odgovora ocijenit će se kompatibilnost sustav BiH sa sustavom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU.

Prilikom dostavljanja Upitnika Europska komisija će, podsjeća Čavara, utvrditi rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je prema dosadašnjoj praksi dva do tri mjeseca.

Također, 9. prosinca bit će poznat točan broj pitanja, koji ovisi od države do države. U slučaju Hrvatske upitnik je sadržavao 4.560, Makedonije 4.666, Albanije 2.200, Crne Gore 2.178 i Srbije 2.483 pitanja.

Vijeće za opće poslove Europske unije, koje je 20. rujna prihvatilo zahtjev BiH za članstvo u EU, pozvalo je nadležne da nastave s naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende, navodeći da osim socio-ekonomskih reformi, ti napori trebaju biti usmjereni i na reforme u oblasti vladavine prava i javne uprave.

U tom smislu, Čavara predviđa da će implementacija presude „Sejdić-Finci“, kao jedno od ključnih pitanja, biti riješena do kraja siječnja.

– Kada dobijemo kandidatski status, koji je u Mapi puta preciziran do 2017. godine, moći ćemo stabilizirati društvo i Federaciju BiH – poručio je u izjavi za Fenu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Napredak svake zemlje prema Europskoj uniji, pa tako i BiH ovisi od njenih individualnih napora da ispoštuje kriterije iz Kopenhagena i od uvjetovanosti Procesa stabilizacije i pridruživanja.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading