Select Page

Kako živi prosječan student u Mostaru; Mjesečno za stan daju 200, a za hranu dnevno 10 KM

Kako živi prosječan student u Mostaru; Mjesečno za stan daju 200, a za hranu dnevno 10 KM

Studentski život u Mostaru mnogima je kažu, pravi izazov. Od izbora fakulteta posebnosti grada, studentskog smještaja, do mjesta gdje se sklapaju životna prijateljstva.

Mnogi od njih su prihvatili sve te izazove, te u vrijeme studiranja uče kuhati, prati rublje, glačati, čistiti..Istražili smo kako žive, koliko im treba novca, gdje se hrane te gdje prvodode slobodno vrijeme.

Ana-Marija je već nekoliko godina studentica Sveučilišta u Mostaru. Priznaje nam da studentski život nije lagan, ali se naviknula.

Stvaraju nove navike

“Mama me je naučila osnove kuhanja tako da mi nije bio problem snaći se se u Mostaru. S vremenom sam se usavršila u nekim drugim vještinama, npr. prati rublje ručno. Nakon preseljenja u veći stan cimerica i ja smo u njemu imale perilice za rublje pa se više nije trebalo snalaziti na svakojake načine”, kroz smijeh za Večernji list govori ova studentica pedagogodije. Ističe problem nedostatka vešeraja koji bi omogućio studentima pranje rublja, a da ga ne nose doma ili ga ručno peru, a problem je i sušenje. Takav problem ima Tomislav iz Livna koji robu svaki vikend nosi kući.

“Ako ne idem preko vikenda, zna se dogoditi problem. No, većinom ponesem više odjeće tako da ne bih ostao bez čiste odjeće”, kaže nam. Tvrdi da dnevno na hranu potroši od 7 do 10 KM. Kada tome doda stan koji plaća 200 KM mjesečno, što je pola iznosa jer ima cimera, i režije koje plati oko 70 KM, mjesečni troškovi su nekad veći od 500 KM. Od sadržaja za mlade, studenti su uglavnom zadovoljni mjestima za izlaske tijekom tjedna, no kao nedostatak ističu manjak mjesta gdje mogu poslušati “kvalitetniju” glazbu. U Mostaru je studentima osobito popularan Cinestar. “S prijateljicama često odem pogledati film i moram priznati da nam srijeda najviše odgovara zbog cijena ulaznica. Ako idemo nas četiri, samo dvije plate ulaznice što je odlična ušteda”, kaže Matea iz Tomislavgrada.

Studentica Andrea u detaljnoj analizi troškova koju je radila kaže kako mjesečno student u Mostaru potroši od 500 do 800 KM.

Slobodno vrijeme i provod

“Živim sama i stan plaćam 300 KM, a režije iznose od 50 do 70 KM. Samo kruh i mlijeko koštaju oko 100 KM mjesečeno, zatim dnevna kava između predavanja 45 KM mjesečno, a kada se tome doda novac za izlaske, kino, knjige, kopiranje, mjesečni iznos potrošnje je pozamašan”, naglašava Andrea.

Veliki dio studenta s kojima smo razgovarali tijekom posjeta Sveučilištu priznao nam je da radi honorane poslove jer si ne bi mogli priuštiti pojedine aktivnosti i provod izvan fakultetskog opsega. Unatoč cijenama koje su se povećavale posljednjih godina, Mostar je i dalje na glasu kao jedan od najjeftinijih studentskih gradova. Kako su nam rekli zadovoljni su i cijenama, a osobito kvalitetnom studiranja za koju tvrde da je iz godine u godinu sve bolja.

(Vecernji.ba)

OGLASI

Loading