Select Page

Kardinal Vinko Puljić vjernicima uputio uskrsnu poruku

Kardinal Vinko Puljić vjernicima uputio uskrsnu poruku
Svatko od nas od uskrslog Krista pali svoje osobno svjetlo života, osobno svjetlo vjere. Prava radost zrači i prenosi se na druge, unosimo je u svagdašnjicu, istaknuo je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u tradicionalnoj uskrsnjoj čestitki, koju je ove godine zbog novonastalih okolnosti pandemije koronavirusa, uputio putem videa.

U poruci nazvanoj “Kristovo uskrsnuće izvor radosti i nade” koju je zajedno s nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem uputio u povodu najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, navodi se kako nije slučajno da se Kristovo uskrsnuće redovno slavi u proljetne dane, nego tu ima duboki smisao.

Nakon dugih zimskih sumornih dana, kada proljeće pokuca, u prirodi sve se budi i kao da sviće novi život. To je vrijeme kada se priroda budi, pokreće se život kroz cvjetanje glasnika proljeća, sijanje u obrađenu zemlju sjemena koje će istrunuti i dati novi život. Pupoljci, izazvani proljetnim vjetrom i suncem, otvaraju se i daju ljepotu životu. U takvom ozračju se spremamo slaviti Otajstvo Kristova uskrsnuća. Na križu je procvjetao novi život iz probodenog boka Kristova. Ukopan je u grob kao zrno novog života, da bi uskrsnućem proklijao pobjedom nad smrću i grijehom, navodi se u čestitki.

Naglašeno je da se za vrijeme slavlja Vazmenoga bdijenja u crkvu ulazi sa zapaljenim svijećama, koje upućuju da je u taj zemaljski mrak ušlo Božansko svjetlo, svjetlo života i pobjede nad smrću, pobjede nad tamom grijeha.

Od Uskrsne svijeće sudionici na bdijenju pale svoje svijeće, što ukazuje da nama valja zapaliti životnu svijeću na Uskrslom Kristu, te u tu noć grijeha i zla unijeti svjetlo vjere koje raspršuje beznađe. Tako svatko od nas od uskrslog Krista pali svoje osobno svjetlo života, osobno svjetlo vjere. U toj životnoj noći Krist uskrsli postaje naše svjetlo. Prava radost zrači i prenosi se na druge. Unosimo je u svagdašnjicu. Kao kršćani vjerujemo što je po ljudsku nevjerojatno: da svako umiranje i neuspjeh, svaka tuga i svako trpljenje biva po Kristu preobraženo u slavu.  Uskrsu se ne radujemo iz naših umijeća ili iznašašća. Ta radost izvire iz stvarnosti što On živi, On ide s nama, On nas susreće i prati u životu. To su iskusili Isusovi učenici na sam dan Uskrsa, pa to traje do danas i bit će tako do sudnjeg dana, ističu karinal Puljić i mons. Vukšić.

U čestitki se navodi da tko god iskusi susret s uskrslim Gospodinom ima nadahnuće poći drugima i svjedočiti. Ne nametati, nego svjedočiti. Oni, koji su suzama oplakivali svoje grijehe, vide jasnije i dalje jer ih uskrslo svjetlo obasjava nadom i ohrabruje u hodu za Gospodinom. Uskrs je svetkovina života koji se budi.

Živimo u ozračju koje, nažalost, nameće kulturu smrti, beznađa i izgubljenu vrijednost čovjekovog dostojanstva. Mi kršćani smo u Kristovu uskrsnuću obnovljeni u onom dostojanstvu djece Božje, koje valja živjeti, svjedočiti i ne umoriti se u borbi za život čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegova prava, stoji u čestitki.

Nadalje se navodi da nakon proživljene korizme “želimo da u slavlju Uskrsa u nama zasja svjetlo vjere, radosna nada i hrabrost slijediti Isusa i svjedočiti da smo njegovi”. On je obećao biti s nama pa zato tako živimo njegovu prisutnost da nam donese utjehu i mir u duši, kao što je donio učenicima kada im se ukazao i uputio im pozdrav: Mir vama.

Zato u prvom redu vama, djeco, kojima nedostaje prave radosti u iskrenoj ljubavi, želimo da prepoznate u uskrslom Isusu da nas ljubi i neka vam je sretan Uskrs. Vama, mladi, koji tražite smisao života i hrabrost za život, neka vam uskrsli Krist osmisli vaše životne putove i ojača spremnost, da se za prave vrijednosti umijete boriti hrabro noseći svoj životni križ. Vama, dragi roditelji, da uskrsli Krist osmisli vašu bračnu ljubav i otvorenost životu te sami živite radost vjere i svojoj djeci prenesete svjedočanstvo vjere, poručuje se u čestitki, prenosi Fena.

Medicinskom osoblju i civilnima vlastima, koji se u vrijeme opasnoga širenja koronavirusa brinu za zdravlje i sigurnost cijele društvene zajednice i često izlažu opasnosti vlastite živote da bi zaštitili druge, u čestitki je izražena velika zahvala s molitvom da im u vršenju ljubavi prema ugroženoj braći i sestrama bude nadahnuće uskrsli Krist, pobjednik nad smrću.

Dodaje se da u tom smislu, u ovim okolnostima, nikako ne priliči da se nedaće ljudi koriste za politička razračunavanja i borbu za prevlast.

Vama, stari i bolesni i nemoćni, posebice vama koji ste žrtve opasnoga virusa, neka uskrsli Krist bude utjeha i jakost, neka osmisli vaše boli i trpljenja te osjetite vrijednost i kada po ljudsku ne možete, jer iz vjere možete mnogo sjedinjujući se s Kristom. Svima želimo radostan i blagoslovljen Uskrs, te neka vas ispuni utjehom vjere i ljubavlju za život u nasljedovanju Krista, navodi se u tradicionalnoj uskrsnoj čestitki kardinala Puljića i mons. Vukšića.

OGLASI

Loading