Select Page

Katolički vjernici danas slave Uskrs

Katolički vjernici danas slave Uskrs

U katoličkim i pravoslavnim crkvama i domovima širom BiH danas se obilježava Uskrs/Vaskrs, praznik koji simbolizira uskrsnuće Isusa Krista i njegovu pobjedu nad smrću i grijehom i koji predstavlja suštinu kršćanske vjere.

Nakon 2014. godine, vjernici pravoslavci i katolici ove godine na isti dan proslavljaju ovaj najveći kršćanski blagdan.

Uskrs-najveći kršćanski praznik

Uskrs je najveći kršćanski praznik, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće.

Uskrs se često naziva i Vazam. Sama riječ vazam dolazi od vuzem (uzeti), odnosno označava da se nakon dugog vremena posta (post se u korizmi, i to ne svugdje, prekidao samo na Veliki četvrtak) opet može uzeti meso. Postoji određena razlika između Vazma i Uskrsa. Dok Uskrs označava sam dan kada se slavi Kristovo uskrsnuće, Vazam je širi pojam i označava cijelo otajstvo spasenja – Kristovu muku, smrt, uskrsnuće i proslavu.

Blagdan Uskrsa se ne slavi svake godine u isto vrijeme. Danas se on slavi u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa).

Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, praznično spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu. Na sam Uskrs tradicionalno se jede šunka, često domaći hljeb, te kolači. Hrana se prije proslave odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni ručak i slavlje.

OGLASI

Loading