Select Page

Kod Jeruzalema otkrivena 2000 godina stara posuda za mjerenje tekućine

Kod Jeruzalema otkrivena 2000 godina stara posuda za mjerenje tekućine

Izraelski arheolozi u ponedjeljak su otkrili 2000 godina staru kamenu posudu za mjerenje tekućine koja dokazuje da je u Jeruzalemu, blizu Brda hrama tada postojala drevna tržnica. 

Riječ je o rijetkome predmetu. To je tek treća kamena posuda za mjerenje tekućine otkrivena u ovome dijelu Jeruzalema, kazao je jedan od upravitelja izraelske Uprave za starine Ari Levy. Kamena posuda korištena je za formiranje standardiziranih mjernih jedinica za tekućine, poput vina i maslinova ulja, a pripadala je glavnome prefektu tržnice, pojasnio je Levy. Trgovcima je u to doba trebala standardizirana mjerna jedinica, a kad su htjeli biti sigurni da su one iste kod svih trgovaca, obratili su se ‘agoranomu’, glavnome nadzorniku tržnice. Ta je funkcija bila uobičajena u gradovima Rimskoga carstva.

Agoranomi su održavali red i način trgovanja na tržnicama, rješavali su razne sporove, ispitivali kvalitetu ponuđenih proizvoda, pregledavali su utege i mjere, prikupljali lučke pristojbe i provodili propise.  “Zahvaljujući ovoj kamenoj posudi, trgovci su točno znali koliko, primjerice, litara maslinovog ulja prodaju. Donedavno nismo znali da je na ovome mjestu postojala drevna tržnica. Otkriće nam pomaže u rekonstrukciji židovske i rimske povijesti Jeruzalema”, pojašnjava Levy. 

vecernji.ba

OGLASI

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading