Select Page

Kolektivni ugovor stupio na snagu, povećala se najniža plaća

Kolektivni ugovor stupio na snagu, povećala se najniža plaća

Pozitivna stvar vezana za ugovor je što se sa njegovim stupanjem na snagu povećala najniža plaća u FBiH na 406 KM – rekao je Šatorović

Opći kolektivni ugovor za teritorij Federacije BiH stupio je na snagu, potvrdili su u Savezu samostalnih sindikata BiH. Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza sindikata, rekao je za Faktor da se ovim ugovorom povećala najniža plaća u FBiH i ona sada iznosi 406 KM, a do sada je bila 360 KM.
– Mi smo kao što vam je poznato i ranije očekivali objavu Općeg kolektivnog ugovora koji je potpisan 10. veljače ove godine. Postoji još jedna sitnica vezana za ugovor, a to je da njegovo djelovanje Vlada FBiH mora proširiti na sve radnike u Federaciji BiH. To do sada nije učinjeno, a nadam se da hoće u narednom razdoblju. Pozitivna stvar vezana za ugovor je što se sa njegovim stupanjem na snagu povećala najniža plaća u FBiH na 406 KM – rekao je Šatorović.

Objašnjava da dosadašnje neobjavljivanje Općeg kolektivnog ugovora nije bilo prepreka za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

– Mi imamo određenih poteškoća s obzirom na to da nigdje nije došlo do ulaska u meritum samog Kolektivnog ugovora. Još uvijek su to samo pregovori da bi se pregovaralo ili priča o dinamici tih razgovora. Kako bi se sve ubrzalo mi tražimo od Vlade FBiH da se usklađivanje granskih kolektivnih ugovora završi u zakonskom roku, točnije, najkasnije s 15. kolovozom. Nikakvo odugovlačenje procesa Sindikat ne prihvaća, naglasio je Šatorović.

Dodaje kako podržavaju da pregovarački timovi Vlade, Sindikata i udruženja poslodavaca, što prije usklade postojeće, važeće granske kolektivne ugovore i s novim Općim kolektivnim ugovorom i sa Zakonom o radu.

veecrnji.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading