Select Page

KOMEMORACIJA ZA PRALJKA: Njegov zadnji čin u sudnici nije bio teatralna gesta ni bijeg od odgovornosti

KOMEMORACIJA ZA PRALJKA: Njegov zadnji čin u sudnici nije bio teatralna gesta ni bijeg od odgovornosti

Komemoracija za generala Praljka održana je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

U tijeku je misa…
14.35
U crkvi na Jarunu prije mise održana je molitva krunice.

13.30
Nakon komemoracije, okupljeni su se uputili prema Jarunu, gdje će u crkvi Sveta Mati Slobode u 15 sati biti održana misa zadušnica.

12.51
Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo kazao je da je ovo odavanje počasti hrvatskome vitezu. “On je u sudnici umro kao nevin čovjek jer proces nije do kraja završen. Odajemo počast velikom Hrvatu, jer tek kada prođe vrijeme vidjet će se njegova veličina. Svojom smrću pobijedio je sud u Haagu”, rekao je.
Upitan je li Praljak htio komemoraciju, Lošo je rekao da nije bitno što je on htio već je bitno da Hrvati moraju odati tu počast zaduženi njegovim djelima, istaknuvši da se moraju poštivati generali i vitezovi.
Vukovarski branitelj Zvonimir Ćurković ocijenio je da je Praljak svima pokazao da ne prihvaća političku pravdu.
“Stao je ispred svog naroda i vojske i počinio čin koji ja ne shvaćam kao samoubojstvo, tako da smo došli odati počast jednoj velikoj duši”, kazao je dodavši kako “imamo pravo izraziti svoje nezadovoljstvo nepravednom presudom”, rekao je.

12.50
Izvedbom hrvatske himne završila je komemoracija.
Oko 200-tinjak građana tijek komemoracije mirno je pratilo putem razglasa ispred dvorane, poneki s hrvatskom zastavom. U predvorju, u dva duga reda, brojni građani i dalje se upisuju u knjigu žalosti za generala Praljka.
Bivši čelnik HGK i sadašnji optuženik u aferi Remorker Nadan Vidošević izjavio je kako se nije uložilo dovoljno napora da se dođe do mirovnih sporazuma, stoga je sukob Bošnjaka i Hrvata oko preostalog prostora za život u BiH bio logična posljedica, što je završilo brutalno.
“Iz Srednje Bosne raseljeno je više od 17.000 ljudi, a iz Hercegovine oko 50.000. To je žalosna posljedica nefunkcioniranja, prije svega EU, a onda i drugih sila koje su mogle to spriječiti. Mnogo toga su mogle spriječiti, uključujući i Srebrenicu”, rekao je Vidošević uoči komemoracije.

12.42
Pavao Miljavac rekao je da je Praljak branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio. Kao dragovoljac javio se u Sunju, a iako bez formalnog vojnog obrazovanja, vrlo se brzo nametnuo kao vođa, rekao je Miljavac.
– Bio je preponosan da bi prihvatio takvo krivotvorenje povijesti u kojem se i njega ponižava i sramoti – rekao je Miljavac. Dodao je da je nastavljen projekt izjednačavanja krivnje.
– Okrivljen je jer je spasio vlastiti narod od protjerivanja s prostora na kojem živi više od tisućljeća – naglasio je Miljavac.
– Vjerovao je pravdu i nije propitkivao svoje obaveze da i na tom polju brani svoju domovinu. Nažalost, suđenje u Haagu nije bila pravedna bitka. Sebi je demonstrativno oduzeo život pred očima onih koji su mu svjesno nanosili nepravdu. Pao je za obranu svoje voljene domovine. Generale, prijatelju, ponovno si zadužio za Hrvatsku. Poštovani generale, počivaj u miru i neka ti je lako hrvatsko tlo – rekao je Miljavac.

12.30
Zlatko Vitez prisjetio se svog prijateljevanja s Praljkom.
– Zbogom dragi generale, draga moja ljudino, pamtit ću te i poštivati dok sam živ – rekao je Vitez.

12.23
Stotine ljudi prati komemoraciju na videozidovima koji su postavljeni na hodnicima ispred prepune dvorane Lisinski. U dvorani je oko 2500 ljudi. U dvorani su, među ostalima, i Željko Glasnović, Velimir Bujanec, Josip Đakić…

12.15
– Nema tih riječi kojima bismo mogli opisati i nadoknaditi gubitak ljudine poput Slobodana. Nitko mu nije ravan – rekao je Miroslav Tuđman na pozornici.
– Njegov zadnji čin u sudnici nije bio ni teatralna gesta, ni bijeg od odgovornosti, ni gesta kukavice u strahu pred osudom, niti potez očajnika. Njegova poruka kristalno je jasna: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu” – rekao je Tuđman.
Tuđman je naglasio da je “šestorka” osuđena za zločine koje nije naredila niti ih je mogla spriječiti. Poručio je da ni žrtve nisu dobile zadovoljštinu jer nisu osuđeni oni koji su zločine počinili. Rekao je da je Praljak odbacio presudu koja je programirana manipulacija svjetskih moćnika i samoobmana međunarodne zajednice da će na lažnim istinama donijeti pomirenje.
– Ni jednu jedinu minutu nije htio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije ni bio – rekao je Tuđman, čiji je govor dočekan dugim pljeskom.

vecernji.ba/Foto: Ana Erdelja

OGLASI

Loading