Select Page

KULTURNA BAŠTINA: Na kamenu rodila me mati

KULTURNA BAŠTINA: Na kamenu rodila me mati

Posušani, Hercegovci i Dalmatinci ne mogu se duboko u duši veseliti na svojim susretima bez stare pisme gange. Pjeva se i sada na sve strane, pa čak i daleko od svojih kamenitih krajeva.

Pjevaju je i stari i mladi pa neće još dugo nestati. Spominju se brojni događaji na kojima se gangalo, a sada sve manje u svadbama jer su neka nova vremena. No, vrijedi spomenuti kako je Posušje sačuvalo staru pjesmu svojih predaka i kako mladi čvrsto čuvaju tu vrstu pjevanja koje je autohtona baština.

Iva Nuić iz Gruda je u svojoj pjesmi Ganga zapisala: Ganga korača ispod zvijezda, obasjana mjesečinom. Ganga naša tugu liječi, vrača u djetinjstvo… I Posuško lito, među ostalim, čuva gangu od zaborava a treba pohvaliti i sve one koji se zalažu za očuvanje prošlosti ovih krajeva kroz KUD-ove od Posušja preko Vira do Rakitna.

Ganga vjerno „govori“ o svom kraju. Tako pjevaju mladi uz tekst – Na kamenu rodila me mati, igram trusu, a znam i gangati.

Ne zaboravljaju se ni Posuške večeri u Zagrebu kada se uz bogat i raznovrstan program, pjevala posuška ganga. Pjeva se i na Ilijinu brdu i Rastovači i na Grginu guvnu u Osoju, na rakitskim i susretima mnogih drugih.

Kada se okupe planinari, lovci, ribari i mnogi drugi zapiva se naša draga ganga koja razveseli sve koji pjevaju i slušaju. Ganga se od zaborava čuva na sve strane, a spominju se i mlade Rakičnke koje su pjevale gangu Papi Franji.

I tekstovi se mijenjaju kako se kreće u novo vrijeme. Tako su mlade Rakičanke zapivale-Ovo su ti Rakičanke prave, niti piju, niti puše trave.

O gangi se priča na sve strane, posebice u Rastovači. Tri stare gagnašice Posušje.net/PC

OGLASI

Loading