Select Page

Lištani – Sve mogu u onome koji me jača

Lištani – Sve mogu u onome koji me jača

Ovaj vikend smo zaista odlično iskoristili na seminaru u Lištanima. Krenuli smo u petak u popodnevnim satima. Na putu do Lištana posjetili smo župu Podhum i crkvu sv. Ive, gdje nam je njihov župnik ukratko približio tu mladu župu i njihove aktivnosti. Zatim smo nastavili naš put i stigli do Lištana, tog divnog mjesta u kojem se možeš zbližiti sa svojim Bogom. Nakon smještaja u sobe i sv. Mise uslijedio je zajednički susret u riječi i razgovor. Na koncu dana molitva i počinak.

U subotu smo imali predavanje Marije Jurković, koja je voditeljica duhovno-pastoralnog centra sv. Josip. Marija nam je pričala o znaku križa te o važnim stavovima života. Prije ručka smo u šetnji razmatrali radosna otajstva Gospine krunice. Uslijedile su slobodne aktivnosti, a budući da je vrijeme bilo jako lijepo, to smo iskoristili tako da smo igrali badmintona, nogometa, zajedno se družili, šetali i zabavljali. Nakon toga naš fra Serđo nam je održao predavanje o tome kako se kvalitetno trebamo pripremiti za svetu ispovijed, kako najbolje ispitati svoju savjest… Fra Serđo nam je uz to rekao još dosta korisnih stvari za naš život a posebno za nas maturante, koji smo sada jako neodlučni, da ne trebamo imati straha, da predamo svoje životne putove našem dragom Bogu jer uz Božju pomoć se sve može i kako kaže sv. Pavao: „Sve mogu u onome koji me jača!“ A onda zasigurno najljepši dio seminara kada smo bili u šutnji. Određeno vrijeme nismo ni sa kim razgovarli. Ispovjedili smo se, odvojili jedni od drugih i to vrijeme posvetili samo Bogu, šetajući, čitajući Novi zavjet, razmišljajući. Uistinu je to poseban osjećaj. Nakon toga smo molili krunicu po grupama. Potom smo imali svetu misu a onda smo gledali jedan jako zanimljiv film. Na kraju smo imali klanjanje. Nakon toga nastavili smo se zajedno družiti, pjevati i međusobno razgovarati. Osjećali smo zajedništvo i slobodu bez mobitela, televizije, interneta i ostalog što nismo koristili za vrijeme seminara.

U nedjelju smo imali rad po grupama. Svaka grupa je dobila neki biblijski tekst o kojem smo trebali razmišljati a zatim iznositi na plenumu. U 11 sati išli smo na misu u župnu crkvu. Nakon mise okupili smo se i pjevali. Ručali smo i došlo je vrijeme da krenemo kući. Nakon ovog predivnog iskustva teško nam je bilo poći kućama. Zahvalni smo Bogu na ovom divnom daru i doista smo se vratili obogaćeni Duhom Svetim. Mir i dobro!

frama-posusje.com/Mirjana Jukić

OGLASI

Loading