Select Page

Ljeto nam donosi rizik od trovanja hranom, pazite na pripremu i kupnju

Ljeto nam donosi rizik od trovanja hranom, pazite na pripremu i kupnju

Ljeto i visoke temperature zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo u ovom razdoblju godine povećan rizik od trovanja hranom.

Kako ističu stručnjaci, visoke temperature pogoduju bržem širenju bakterija.

Međutim, kad govorimo o sigurnosti hrane, potrebno je znati da ne postoji tzv. nulti rizik, odnosno apsolutna sigurnost zato što je hrana, kao jako osjetljiva tvar izložena nizu okolnosti i postupaka u lancu proizvodnje, prerade, obrade i distribucije.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hranu BiH, rekao je kako je jako važno da potrošači prije kupovine hrane obrate pažnju na lako kvarljive proizvode.

“Potrošačima preporučujemo da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima s posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice, kao što su npr. jaja, meso i mlijeko koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima. Pri kupovini hrane također je značajno da se obrati pažnja na sadržaj deklaracije i organoleptička svojstva proizvoda”, naglasio je Hajrić.

Također, kako ne bi došlo do infekcije, potrebno je kupljene namirnice što prije pripremiti ili pohraniti.

Lako kvarljive namirnice ne treba predugo zadržavati u automobilu ili javnom prijevozu, već ih što prije smjestiti u frižider na temperaturu koja je označena na ambalaži.

“Do kontaminacije hrane može doći ukoliko se s njom ne postupa u skladu s važećim propisima, procedurama i preporukama nadležnih organa. Visoke temperature zraka, uz povećanu vlažnost, pogodne su za rast i razmnožavanje bakterija koje mogu kontaminirati hranu, što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane”, kazao je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju liječniku zbog problema prouzročenih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica.

Prema podacima Agencije, prošle godine su zabilježene tri epidemije gdje je akutno trovanje izazvano entero-patogenim klicama i njihovim toksinima s ukupno 48 oboljelih, 448 pojedinačna bakterijska trovanja hranom, te 254 trovanja u kojem je uzrok bila bakterija salmonela.

Zbog svega ovoga, Agencija za sigurnost hrane BiH svim nadležnim entitetskim i županijskim inspekcijama, te onima u Brčko distriktu dostavila je preporuku za pojačane mjere kontrole hrane u ljetnoj sezoni koja dolazi.

prvi.tv

OGLASI

Loading