Select Page

Ljubav se živi srcem

Ljubav se živi srcem

Kažu da je ljubav rijetka. Nešto im ne vjerujem. Moja baba je živila 30 godina ljubav, a onda je on otišao na ljepše mjesto. Danas 16 godina kasnije, on je i dalje prva osoba na koju pomisli.

Zamisli 16..

U 16 godina odrasteš, kreneš u srednju, dobiješ akne i iskaznicu za teretanu dok čekaš osobnu. Ona 16 godina i dalje svako jutro pomisli na njega prvo, i izmoli očenaš. Ponekad i šolju viška stavi…

Moja druga baba sedmu godinu stalno priča o njemu kao da su se tek upoznali. Od tada su prošle velike 52 godine, a riječ dernek se godinama ne koristi.

Kažu da je prava ljubav rijetka. Lažu jebemu lažu. Moji su je živjeli 20 godina. Sve do utorka kada mi je i tatu uzeo. 20 godina punim plućima srcem rukama. 20 godina. Danas već treću godinu živi ta ljubav koju mnogi ne mogu shvatiti. Vidim to, po njenom pogledu na njegovu sliku i njenim očima kada ga se spomene…

Kažu da je ljubav rijetka. Smijem im se dok gledam susjede… Njih dvoje djecu izškolovali, dobili i unučad već za srednju školu. On se svako jutro prvi ustane, ugrije kuću, napravi kavu i onda je tek probudi. Vole se oni tiho dostojanstveno lijepo u pedesetima,kao da su u dvadesetima.

Ljubav se ne govori na glas, ona se živi…

Danas ce ti reći svašta. Prljat ce ljubav sa riječima poput diploma, posao, auto, stan… Reći će i da niste ista klasa jer njegovi imaju više il’ manje para od tvojih. Batali to. Ne slušaj ni one koji će ti reći da nemate siguran posao za ljubav. Meni baba kaže da nisu imali ništa kada su se zavoljeli, pa su stekli sve skupa. Ako se volite, ništa vam ne može bit’ prepreka.

Kažu da je ljubav rijetka danas. Gledam nju, svako jutro se budi u 5 da ga probudi i spremi za Mostar. Onda probudi djecu za školu, nahrani životinje, napravi ručak i dočeka ga. Ništa joj nije teško, tako već par godina. Nakon 24 godine braka i sedmero djece, oči joj se smiju kada priča o njemu.

Kažu da ljubav ne postoji.. Kako lažu…

Slušam nju koja je živila ovdje, a on u Njemačkoj skoro 50 godina. Istrunio tamo po bauštelama, a ona ovdje dok je odgajala djecu im. Unučad joj imaju već djecu, a ona meni svaki put priča kako ga je upoznala i gdje ju je zaprosio, kao da je jučer bilo.

Kažu da su ljubavi rijetke.

U utorak im 18. godišnjica braka. Ona se ponaša i dalje kao da joj je 18, a on ozbiljan za oboje. Vole se tako k’o prvog dana osamnaestu godinu. Danas mu je trčala sušiti čarape za put.

Meni moji ljudi oko mene dokazuju da je ljubav nešto najljepše i da živi dok su živi, i dok im riječi i kosti dopuštaju. Kasnije srcem.

Njoj je danas rakija, sva je nervozna. Stalno se vrti oko sebe. Kada je dobila njegovu poruku, sva se smirila i razveselila. Samo njegova jedna poruka svu nervozu otjera. Nije ništa drugačija njihova zaljubljenost od onoga dana kada mi ga je prvi put spomenula.

Kažu da su ljubavi rijetke.

Oni su od nedavno u braku. Bila sam na njihovom prvom spoju. Nakon manje od godinu dana su se vjenčali. Bilo nam je to svima prebrzo, danas kada ih vidim, shvatim da bolju odluku nisu mogli donijeti.

Kažu da su ljubavi rijetke.

Njihova djeca doživljavaju prve ljubavi,a ja ih još viđam kako su pogledavaju između reklama na tv-u . Oboje zaposleni od zore do mraka,u 40-tim sa velikim klincima i životom punih obaveza. On se još sjeti kupit’ joj čokoladu dok ide platit poštu, a ona njemu omiljeni ručak dok je pod stresom i tako godinama.

Puno je ljubavi oko mene.

Osjetim im to u očima, što god razni portali i znanstvenici tvrdili lažu vas.

Danas će vas gnjavit’ sa tim što bi vam on trebao reć’ il’ kupit’.

Jbmu, znate riječi su nevažne, zagrlite vašu ljubav, čuvaj te ju, grlite i ušivajte k’o najdražu majicu. Zagrlite rukama nogama. Vrijedna je. Ne daj te na vašu ljubav jer sve drugo je prolazno.

Kome ću ja vjerovati ako ne njoj?

Sretno Valentinovo svima vama koji znate da ljubav nema veze sa novcem,diplomom,poslom,krvim zrncima i godinama…

Josipa Milas

OGLASI

Loading