Select Page

Lončar: Pravo na naknadu s zavoda imaju i osobe čiji poslodavci nisu izmirivali obaveze

Lončar: Pravo na naknadu s zavoda imaju i osobe čiji poslodavci nisu izmirivali obaveze

Od pojave pandemije koronavirusa do 20. travnja službama za zapošljavanje u Federaciji BiH obratilo se ukupno 15.107 osoba, kazala je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Dodala je da je od toga broj osoba koje traže novčanu naknadu 10.214.

– Bitno je kazati da nijedna osoba neće biti zakinuta za naknadu, pravo na zdravstveno osiguranje, kao i dokup staža – kazala je Lončar.

Ona je naglasila da je rast novoprijavljenih na službama zazapošljavanje bio prisutan do srijede, 15. travnja i od tada je u opadanju, te da vjeruju da je to rezultat napora federalne Vlade, kao i kantonalnih i općinskih vlasti koje poduzimaju kako bi se pomoglo u prevazilaženju udara na ekonomiju uzrokovanih koronavirusom.

Lončar je pojasnila i da osobe koje su ostale bez posla, a čiji poslodavci nisu izmirivali svoje obaveze, a kojima su pojedine službe odbile pravo na novčanu nadnadu, neće ispaštati.

– Ta praksa bila je nejednako primjenjivana po kantonalnim službama, ali ono što želim reći jeste da Federalni zavod poštuje presudu Vrhovnog suda u kojoj je Vrhovni sud donio odluku da zaposlenik ne može biti kriv za neizvršavanje obaveza poslodavca i daje mu za pravo novčanu naknadu. Dakle, svi koje eventualno službe za zapošljavanje odbije, ukoliko se žale Federalnom zavodu, Zavod te žalbe uvažava i vraća službama na ponovno rješavanje – pojasnila je Lončar.

Vrisak.info

OGLASI

Loading