Select Page

Lorenes Listo pobjednik 450. skokova sa Starog mosta

Lorenes Listo pobjednik 450. skokova sa Starog mosta

Lorenes Listo pobjednik je 450. izdanja tradicionalnih skokova sa Starog mosta. Bila mu je to deseta pobjeda u disciplini skokova na glavu – prvu je osvojio 2003. godine.

Drugi je bio Dino Bajrić, treći Vedad Bašić. U konkurenciji skokova na noge slavio je Edi Fink, drugi je bio Igor Kazić, treći Mugdin Obad.

Jubilarne skokove, otvorenim je proglasila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je svim skakačima poželjela sreću, kazavši “neka sve laste polete jedinstvenim Mostarom”.

Na skokovima su 24 natjecatelja skakala na noge, a 29 na glavu (lasta).

Inače, skokovi se tradicionalno izvode u dvije kategorije – na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap) dok je u skokovima na glavu obrnuto.
Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, kojemu je ovo danas bila deseta pobjeda, Haris Džemat i Samir Zukanović. Ovogodišnji žiri sačinjavalo je pet članova u kojem su bili Emir Balić, Mirsad- Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković i Semir Drocić, dok je počasni član žirija bio Blaž –Baka Slišković.

Organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru potpomogli su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, te Ministarstvo turizma i okoliša i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije.

bljesak.info

OGLASI

Loading