Select Page

Manifestacija koja je proširila i obogatila turističku ponudu Čitluka i cijele Hercegovine

Manifestacija koja je proširila i obogatila turističku ponudu Čitluka i cijele Hercegovine

Na Broćanskom trgu u Čitluku održana je glavna i završna svečanost obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2017.” koja se, u čast početka “trganja” vinskih sorti grožđa žilavke i blatine, već 62 godine zaredom sredinom rujna tradicionalno održava u središtu broćanskoga vinogorja, najvećega u BiH, piše Večernji list BiH.

Uz desetak tisuća Brotnjaka, njihovih gostiju i uzvanika iz susjednih općina, svečanosti su nazočili i gosti te uzvanici prijateljskih gradova iz Hrvatske i Italije.

Teška godina

Završne svečanosti počele su tradicionalnim međunarodnim atletskim mitingom “Memorijal Bože Gagro – 2017.”, a nastavljene tradicionalnim mimohodom 20-ak kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske od čitlučke Srednje škole do Broćanskog trga, gdje je, u nazočnosti desetak tisuća posjetitelja, upriličeno svečano zatvaranje 62. dana berbe grožđa – Brotnjo 2017.
– Broćansko vinogorje je srce vinogradarske proizvodnje u BiH, u našoj općini je 800 hektara pod vinogradima.

O kvaliteti vrhunskih vina žilavke i blatine najbolje govore brojne osvojene medalje s domaćih i međunarodnih ocjenjivanja vina. Lijepo je vidjeti da se naša vina izvoze na svjetska tržišta, ali ima puno prostora za daljnju prezentaciju vrhunske kvalitete naših vina i povećanje izvoza, što će sigurno doprinijeti sadnji novih vinograda…

Raduje me da smo u prilici u jednoj od najposjećenijih turističkih destinacija ove godine ugostiti i one koji nam dolaze prvi put. “Dani berbe grožđa”, kao prekrasna rujanska manifestacija, zasigurno proširuju i obogaćuju našu turističku ponudu – poželio je dobrodošlicu načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Nakon obraćanja načelnika Radišića, čast svečano otvoriti 62. čitlučke Dane berbe grožđa pripala je Donku Joviću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, čija je Vlada glavni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.

– Bila je ovo teška godina za poljoprivrednike HNŽ-a i vinograde, napose jer smo u prvom dijelu godine imali ekstremno visoke minuse, a ljeti su vladale velike suše i ekstremno visoke temperature.

Vlada HNŽ-a uspjela je izdvojiti milijun maraka kako bi se barem donekle sanirale nastale štete – kazao je, uz ostalo, Jović, pozivajući sve vinogradare da se jave na poziv za poticaje za jesensku sadnju, koji je raspisala Vlada HNŽ-a.

Slavlje je potom nastavljeno tradicionalnom smotrom folklora u kojoj je nastupalo je 16 HKUD-ova iz BiH i Hrvatske s više od 400 članova.

Oni su se više od tri sata Brotnjacima i njihovim gostima predstavljali izvedbama plesova, pjesama, običaja i ostalih oblika izvornog pučkog stvaralaštva svojih krajeva, vezanim uglavnom uz grožđe, mošt i mlado vino.

Desetak tisuća Brotnjaka i ostalih posjetitelja njihove je nastupe pratilo s velikim zanimanjem i pozdravljalo ih zasluženim pljeskom.

Broćanski specijaliteti

Na kraju te “Završne večeri grožđa, vina i tradicije” cjelovečernji završni koncert održali su članovi poznatog Tamburaškoga sastava Vranac iz Vinkovaca.

Dok su sinoć do kasno u noć posjetitelji na Broćanskom trgu uživali u milozvučnim akordima broćanske gange i bećarca te drugih pjesama, zadivljujućem bogatstvu narodnih nošnji te savršenim koracima i ljepoti sačuvanih izvornih pučkih plesova i tradicije, dotle se iz obližnjeg podruma Vinarije “Čitluk” cijelim gradom širio neodoljivi i opojni miris mošta i mladog vina, koji se miješao s okusom žilavke, blatine, kamenog vina, jela s roštilja i ostalih broćanskih specijaliteta koje su kušali svi. Posjetitelji su do kasno u noć imali prigodu besplatno i u neograničenim količinama kušati vina, a jedini uvjet za to bio je kupiti čašu s logom “62. dani berbe grožđa”.

vecernji.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading