Select Page

Mario Kovač tajnik Udruge Mladih HKD Napredak

Mario Kovač tajnik Udruge Mladih HKD Napredak

Druga izborna Skupština Udruge Mladih HKD Napredak održana je danas u prostorijama „Kamernog teatra 55“. Skupštini su uz predstavnike Središnje uprave HKD Napredak, Napretkove stipendiste i predsjednike pojedinih podružnica, nazočili zastupnici Napretkovih podružnica, a koju su na Skupštini potvrdili i odredili nove pravce i ciljeve svog djelovanja u iduće dvije godine. Neki od najvažnijih ciljeva svakako su očuvanje, promicanje i jačanje svih kulturnih vrednota Hrvata, kao i čuvanje i njegovanje izvornosti hrvatskoga jezika te suradnja s drugim institucijama i društvima u BiH, Hrvatskoj, ali i svijetu.

Za predsjednika Udruge Mladih HKD Napredak izabran je Franjo Leovac iz Jajca, dopredsjednici su Matea Bakmaz iz Zadra, Irina Marković iz Sarajeva i Višeslav Lučić iz Mostara. Tajnik je Mario Kovač iz Posušja, a rizničarka Kristina Mišković iz Viteza. Upravni odbor čine: Mihaela Šumić iz Banja Luke, Toni Rajcer iz Tuzle, Ivan Šola iz Zagreba, Ivan Zelenika iz Busovače i Nikolina Tomić iz Kreševa, a Nadzorni odbor Goran Grbić iz Beča, Sandra Stojić iz Mostara i Davor Puljić iz Sarajeva.

Prije radnog dijela Skupštine i izbora vodstva Udruge Mladih HKD Napredak, prisutnima se obratio i predsjednik HKD Napredak, dr. sc. Nikola Čiča koji je naglasio kako su prepreke svakodnevni dio našeg života, ali upornošću, radom i znanjem možemo ih uspješno svladati:

„Uvijek morate težiti da postanete bolji i uspješniji. Prije ili kasnije, vaš rad će govoriti sam za sebe, težite da ti rezultati budu što prije. Danas živimo u svijetu u kojem nema ograničenja za one koji mogu stvoriti rezultate. Što brže možete koristiti ono što ste naučili za izvršavanje rezultata to ćete biti uspješniji. I ovo Vaše sudjelovanje u Napretku je jedan dio vašeg učenja i sazrijevanja i nikad ne zaboravite da ne moraš birati između činjenja dobra i dobrog rada“, kazao je Čiča.


Jedna od osnovnih Napretkovih zadaća je pomoći mladim ljudima u njihovom obrazovnom procesu te tako stvoriti intelektualnu snagu koja će ovo društvo učiniti boljim i plemenitijim. Da u našem vremenu nedostaje novih Andrića i Preloga, istaknuo je i dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka:

„Nesebično dajte svoju znanje, energiju, mladost i vrijeme, a mi ćemo svoje iskustvo kako bi ovo društvo učinili boljim i prosperitetnijim. Predugo živimo na slavi starih Napretkovaca, ovo društvo traži nove Andriće, Preloge, a među vama sigurno ima onih koji će im se bar približiti, ako ih neće nadmašiti“. Jer kao što je kazao Farrah Gray gradite svoje snove, inače će vas netko unajmiti da gradite njihove”,  kazao je Landeka.

Nakon godine koju koju je obilježila epidemija koronavirusa, ovo je prvo veliko okupljanje Napretkovih mladih članova koji su i do sada svojim angažmanom u podružnicama slali poruku da su spremni raditi i stvarati u svojoj domovini.

“Okupiti devedeset mladih hrvatskih inetelktualaca nije lako i organizacijski je vrlo zahtjevno, a to može samo Napredak. Želimo ovim poslati poruku da ste vi ti koji sutra trebate graditi u svojim sredinama, svatko u svojoj struci, bolje i kvalitetnije društvo. Istovremeno, vašim radom i uspjesima pridonijet ćete da ovo Društvo ostane temeljna hrvatska institucija kao što je to bila i do sada”, rekao je Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak.

Mi mladi, često se odričemo svoje domovine, odlazimo i prije nego što pokušamo. Mogu razumjeti potrebu za boljim životom. Možda ću je i ja potražiti negdje na zapadu. No prije nego odem želim pokušati. Dati sve od sebe. Teško se stvari mijenjaju. Ali za sve treba vrijeme, sati i sati rada i truda“, kazao je Franjo Leovac, predsjednik HKD Napredak podružnica Jajce i povjerenik za Mlade HKD Napredak.

Skupština Udruge Mladih HKD Napredak završena je zajedničkim fotografiranjem ispred Napretkove palače u Sarajevu, a neformalno druženje uz razgovor nastavljeno je u prostorijama Kamernog teatra 55.

VL

OGLASI

Loading