Select Page

MARTINOVIĆ ZA HMS: SDP-ov protuustavni čin zaustavit ćemo u Domu naroda

MARTINOVIĆ ZA HMS: SDP-ov protuustavni čin zaustavit ćemo u Domu naroda

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović nazvao je protuustavnim činom prijedlog Zakona o izbornim jedinicima i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je kako je nakon konsultacija s parlamentarnim strankama osigurana većina za usvajanje tog zakona, ustvrdivši kako se tim zakonom provodi presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Protuustavni čin

-Više je nego jasno i ustavno i pravno i politički da je upućivanje jednog takvog zakona u Federalni parlament protuustavan čin. Ako će entiteti donositi takve zakone onda čemu služi Izborni zakon Bosne i Hercegovine?, upitao se Martinović komentirajući za Hrvatski Medijski Servis inicijativu SDP-a i DF-a

Mišljenja je kako se radi o pokušaju da se logikom preglasavanja takav zakon donese u Federalnom parlamentu.

Martinović kaže kako bi SDP-ov i DF-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama u F BiH mogao, iako protuustavan biti usvojen u Zastupničkom domu, gdje bošnjačke stranke imaju većinu, ali ne vjeruje da bi mogao proći u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Nacionalni veto

-Kakvu je većinu gospodin Nikšić skupio nemam pojma ali je činjenica da je zanemario jedan parlamentarni dom- Dom naroda, gdje Hrvati imaju veto po pitanju nacionalnog interesa, napomenuo je Martinović za HMS.

Podsjetimo, SDP-ov i DF-ov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu F BiH predviđa da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih ako takav postoji u županijskoj skupštini, što je odredba Izbornog zakona koju je kako protuustavnu poništio Ustavni sud BiH, ali postoji u Ustavu F BiH, a da se Klub Srba, ukoliko nema dovoljno srpskih zastupnika u županijskim skupštinama popunjava sa stranačkih lista na kojima su srpski zastupnici imali najveći broj glasova. Uz to SDP i DF tako su iskreirali raspored mandata da bi zastupnika koje bi birali hrvatski birači u Zastupničkom domu bilo manje nego sada, a bošnjačkih više, upozoravaju pravni stručnjaci.

Logika SDP-a- preglasavanje Hrvata

Martinović kaže kako se iz bliže prošlosti može vidjeti kako je logika funkcioniranja SDP-a logika preglasavanje Hrvata.

-Njihov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama u F BiH je potpuno kriva interpretacija presude Ustavnog suda BiH. Njime se ne provod presuda Ustavnog suda BiH, jer da se provodi taj bi se zakon razmatrao u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže za HMS predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta fBiH.

Komentirajući Nikšićevu tvrdnju da “narodi ne mogu biti izborne jedinice” u izboru izaslanika u Federalni Dom naroda, Martinović se pita “u čemu je onda logika i bit postojanja Federacije BiH?”

-Federacija BiH je mješavina federacije naroda i federalnih jedinica- županija. Pogledamo li sadašnji ustroj jasno je da je koncepcija drugog doma Parlamenta FBiH- Doma naroda- i postojanje tri kluba gdje su predstavljena tri naroda nešto što je bitno i jasno. Jasno je da je po srijedi jedan pokušaj građanske, unitarne koncepcije da se, na neki način, kroz takav jedan zakon, kako oni to kažu, završi priča i nametne ono za što se oni zalažu- građanska opcija, koja je za hrvatski narod neprihvatljiva i koja se nikad neće dogoditi, naglašava Martinović.

Komentirajući razloge zbog kojih su zastupnici HDZ BiH- HNS napustili jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon čega je sjednica, na čijem se dnevnog redu trebao naći Proračun F BiH za 2018. i Zakon o MIO, prekinuta, Martinović je za Hrvatski Medijski Servis kazao kako je okidač za to bila incijativa zastupnika SDP-a da se iz prefiksa javnih poduzeća briše prefiks hrvatski i Herceg Bosna.

SDP obgrlio HDZ-ove koalicijske partnere

-Jasno je kako cijela ta priča i izglasavanje te njihove incijative na dnevni red Zastupničkog doma i ustvari povod za ovo što se jučer dogodilo. Običnom čovjeku je jasno što SDP želi s ovom incijativom. Samo je neobično da se to uvrsti na dnevni red. SDP je na neki način obgrlio i stranke koje su u koaliciji s HDZ-om, odnosno HNS-om, a to je SDA i SBB. Tu nema ni iskrenosti, ni političke korektnosti, kaže Martinović.

Kako je danas posljednji radni dan u ovoj godini, a Proračun F BiH nije usvojen ni u Zastupničkom ni u Domu naroda, Martinović kaže kako je jasno da do 1. siječnja Federacija BiH neće imati proračuna za 2018.

Veliki problemi u 2018.

Upitan može li se reći kako se vladajuća koalicija u F BiH raspala nakon što je Klub HDZ BiH- HNS bojkotirao jučerašanje zasjedanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, a Fahrudin Radončić najavio podnošenje ostavki SBB-ovih ministara u Vladi F BiH, Martinović je kazao kako je jasno da ovoj koaliciji “ne cvjetaju ruže” i da su bošnjačke stranke s nekoliko posljednjih inicijativa “krenule u predizbornu kampanju”.

Upitan što nas onda čeka u 2018., kako će vlast u FBiH uopće funkcionirati i je li realno očekivati prekomponiranje vladajuće koalicije devet mjeeci prije izbora Martinović je kazao:

-Vidjet ćemo što će se dogoditi narednih tjedana. Uglavnom cijela ta priča nije dobra i mislim da ćemo u 2018-oj, bar kad su u pitanju donošenje nekih važnih odluka, imati velikih problema.

HMS

OGLASI

Loading