Select Page

MEĐUNARODNI JE DAN PLANINA, OVE GODINE TEMA JE ODRŽIVI PLANINSKI TURIZAM

MEĐUNARODNI JE DAN PLANINA, OVE GODINE TEMA JE ODRŽIVI PLANINSKI TURIZAM

Međunarodni dan planina proglasila je opća skupština UN-a 2003. godine, 11. prosinca, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je održivi planinski turizam.

Održivi turizam u planinama može doprinijeti stvaranju dodatnih i alternativnih mogućnosti za život i promoviranju ublažavanja siromaštva, socijalne inkluzije, kao i očuvanja životne sredine i biološke raznolikosti. To je način da se očuva prirodna, kulturna i duhovna baština, promovira lokalno poduzetništvo, te proslavljaju tradicionalne vrijednosti poput lokalnih festivala.

Planinski turizam privlači oko 15 do 20 posto svjetskog turizma. Međutim, turizam je jedan od sektora koji je najviše pogođen pandemijom Covid-19 koja značajno utječe na ekonomiju, sredstva za život, javne usluge i mogućnosti na svim kontinentima. U planinama su ograničenja uzrokovana pandemijom dodatno pojačala ranjivost planinskih zajednica. Ova se kriza može smatrati prigodom za ponovno promišljanje planinskog turizma i njegovog utjecaja na prirodne resurse i sredstva za život, za bolje upravljanje njime i iskorištavanje u otporniju, zeleniju i uključivu budućnost.

Blidinje. net

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading