Select Page

Mel Gibson u najvećoj tajnosti snimio “Pasiju 2” bit ćete šokirani!

Mel Gibson u najvećoj tajnosti snimio “Pasiju 2” bit ćete šokirani!

“Bit će to najveći film svih vremena. Kažem vam, najveći! ”Riječi su to Jima Caviezela, a Jim Caviezel je glumac. Dobar glumac, jako dobar, ali ne osobito poznat. I priznat. U premalo je, naime, velikih i važnih filmova Jim Caviezel glumio da bismo ga mogli svrstati među hollywoodske prvokategornike.

A opet, ove riječi imaju težinu i nikakve sumnje nema da se Caviezelov novi film iščekuje kao malo koji u novijoj filmskoj povijesti.

Jim Caviezel s time, međutim, ima malo veze. Istina, tumači on najintrigantniju osobu u historiji čovjeka, osobu s kojom je za mnoge sve počelo i s kojom bi, kažu jednako mnogi, sve trebalo završiti, ali uistinu nije stvar u njemu. Ni blizu.

Riječ je o novom filmu Mela Gibsona. A kad Mel Gibson režira novi film to je već samo po sebi vijest. No, kad Mel Gibson režira nastavak možda i najkontroverznijog filma u dugoj sagi blockbusterovskih kontroverzi – jer, da, film o kojemu ćemo pričati nastavak je filma za kojega se uzalud molilo da propadne i prije premijere – onda je to breaking news.

Na žalost, o filmu vam ne možemo ništa reći. Službenih podataka nema. I snimanje i postprodukcija bili su obavijeni velom tajne, a sve što se zna jest da će u kina stići pred ovogodišnji Uskrs. Valjda.

A tako ga najavljuje i IMDb, najposjećenija te moguće i najrelevantnija svjetska filmska internetska stranica.

Plakata nema. Ni trailera. Tek škrti sinopsis i podjela osnovnih uloga.

Najveći misterij

Čudno, blago rečeno, za film koji za koji tjedan ide u kina i još čudnije za film čiji je “prvi dio”, unatoč pozivima na bojkot diljem planete, u distiribuciji zaradio više od 600 milijuna dolara. A koštao je niti 30 milijuna.

A opet, rekosmo, ništa nije čudno kad Mel Gibson režira i kad se zna da se radi o “nastavku” njegove “Pasije”.

“Ovaj je film toliko dobar i poseban da vam mogu poručiti kako je riječ o najvećem filmu u povijesti. Ne mogu vam otkrivati detalje, puno je tu stvari o kojima moram šutjeti, ali ću vam reći da će šokirati publiku”, kaže Jim Caviezel.

Kad je Jim Caviezel prvi put stavio trnovu krunu na glavu glumeći Isusa Krista Nazarećanina u Gibsonovoj “Pasiji”, imao je točno 33 godine. Baš kao i Isus u trenutku pogubljenja. Danas je 20 godina stariji, dok lik iz “Pasije 2” niije ostario ni dana. A takav je i 2000 godina kasnije.

Ako je uskrnuće Isusa Krista temeljna kršćanska istina, onda su tri Njegova dana od raspeća do uskrsnuća najveći misterij. I baš o njima govori “The Passion of the Christ: Resurrection”.

“Pasija” je bila nezgodan film. Neki su joj – recimo u Hrvatskoj – pisali recenzije, a da je nisu ni pogledali. Podjednako negativne i pozitivne recenzije. Svatko iz svoga rova.

A nezgoda se sastojala u tome da je taman nekako u to vrijeme otkriven antisemitizam Gibsonovih, oca i sina, pa se i film gledao pod povećalom. Jedni, oni koji su ga (i ne gledajući) proglasili skandaloznim, u svakom su kadru vidjeli pljuvački obračun sa Židovima, a drugi, oni koji su ga (i ne gledajući) proglasili čudesnim, nekritički su slavili ispisivanje trećeg biblijskog zavjeta.

Oni objektivniji prigovarali su pak grafici nasilja, tvrdeći kako se pomahnitali Gibson iživljava nad publikom baš kako su se i Rimljani iživljavali nad Isusom plašeći je starozavjetnim metodama, ili su pljeskali hrabrom Gibsonovu autorskom izričaju koji se pred gledatelje ne libi postaviti ni najzahtjevnije izazove.

Nitko, uglavnom, na “Pasiju” nije ostao ravnodušan. Nitko.

A sada je pred nama “Pasija 2: Uskrsnuće”.

Mel Gibson, koji je kao redatelj većinu davno (1995.) oduševio “Hrabrim srcem” i nedavno (2016.) “Grebenom spašenih” pokušat će odgovoriti na pitanje što se događalo u tri dana između Kristova raspeća i uskrsnuća.

Sašao je nad pakao

“Sašao je nad pakao…”, kazao je Gibson još prije tri godine u emisiji Stephena Colberta koji je izrazio sumnju u uspješnost pripovijedanja priče o događaju koji zapravo nije ni zabilježen.

“Nije to samo događaj, to je nevjerojatan događaj, a ja ću se dotaknuti stvari koje razjašnjavaju što on znači”, kratko mu je uzvratio redatelj.

Odgovarajući na pitanje postoje li neki zlikovci u filmu, Gibson je bez krzmanja rekao: “Da, ali oni prebivaju u drugoj stvarnosti.”
Nema, dakle, sumnje, da će Sotona, koji je i u “Pasiji” bio važan lik, opet dobiti svoju minutažu.

A i ostali likovi ostaju nepromijenjeni, kao i njihovi tumači. Isusovu majku Mariju tumači tako Rumunjka Maia Morgenstern, Bugarin Christo Jivkov je Ivan, Isusov omiljeni učenik, a Francesco De Vito je Petar. Stijena.

Maria Magdalena, odnosno Monica Bellucci, nigdje se ne spominje.

Film je snimljen na latinskom, aramejskom i hebrejskom, lokacije su iste kao i u “Pasiji”, s naglaskom na fascinantnu talijansku Materu, koštao je oko 20 milijuna dolara, a uz Gibsona su koscenaristi Randal Wallace (“Hrabro srce”, “Bili smo vojnici”, “Pearl Harbor”…) i Dan Gordon (“The Hurricane”, “Wyat Earp”, “Rambo: Last Blood”…).

Slobodna Dalmacija

OGLASI

Loading