Select Page

Milas u Posušju: Potpora Hrvatima u BiH jedno od prioritetnih polazišta u politici Vlade RH

Milas u Posušju: Potpora Hrvatima u BiH jedno od prioritetnih polazišta u politici Vlade RH

Tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas posjetio je danas Posušje i s načelnikom općine Posušje Brankom Bagom, predsjednikom općinskog vijeća Ivanom Lončarom i suradnicima razgovarao o potencijalima općine Posušje, gospodarskom razvoju općine, gradnji nove osnovne škole fra Petra Bakule, ali i o gužvama s kojima se suočavaju stanovnici općine na graničnom prijelazu Osoje – Vinjani Gornji tijekom cijeloga ljeta.

„Veliki problem svih krajeva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj je iseljavanje, nije to samo problem Posušja. Problem koji moramo na neki način pokušati riješiti. Mislim da se može riješiti iskorištavanjem svih potencijala koje imamo. Svjesni smo da je obrazovanje jedan od najvažnijih čimbenika, dakle omogućiti mladima da završe škole i fakultete, ali povrh toga da dobiju radna mjesta kako bi mogli svoja znanja i vještine primijeniti u prostoru u kojima su odrasli i pomoći sebi i svojim obiteljima,“ kazao je Milas. Dodao je da je i cilj ovoga sastanka iznaći rješenja koji bi rezultirali poticanjem mladih da ostaju na ovim područjima.

Pomoć u turističkom i gospodarskom razvoju i infrastrukturi

„Kada su pitanju infrastrukturni projekti, naglasak je na poslovnim zonama za gospodarski razvoj i ulagače, dovršetak izgradnje graničnog prijelaza koji nam u zadnje vrijeme dosta problema stvara i nekim mogućnostima u turističkom razvoju, prije svega suradnja s onim područjima u Republici Hrvatskoj koja u zadnje vrijeme dosta rade na ovom području, a u cilju uključivanja općine Posušje s potencijalima koje mi imamo“, kazao je općinski načelnik Branko Bago. Suradnja koju općina Posušje trenutno ima S Vladom Republike Hrvatske je izgradnja nove osnovne škole na kojoj je u tijeku postavljanje fasade u vrijednosti od 60 000 KM, što predstavlja prvu fazu ovih radova ukupne vrijednosti 135 000 maraka. „Republika Hrvatska pomaže koliko može, mi sami ne možemo graditi. Pomoć s federalne razine često izostaje. U nezavidnoj smo financijskoj situaciji opterećeni kreditima, pa se nadamo da ćemo i u ovom smjeru naći neka rješenja,“ kazao je Bago.

„Zadatak Državnog ureda za Hrvate izvan RH je brinuti o svim Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a ovdje je posebno želim naglasiti naš narod koji je u BiH koji je konstitutivan i jednakopravan i koji je doista jedno od prioritetnih polazišta u cjeloukupnoj politici Vlade RH,“ kazao je Milas. „Ono što me posebno raduje u ovom kraju je čuti da u Posušju, za razliku od mnogih dijelova BiH raste broj djece u školi i upravo s tom namjerom pomažemo gradnju škole da taj dovršetak bude što prije. Sredstva nisu dovoljna, ali trudit ćemo se da pomognemo na što bolji i jači način,“ kazao je Milas.

Milas je naglasio da su novčana sredstva koja su namijenjena Hrvatima izvan RH zadnjih godina povećana. „Vlada RH doista gleda na hrvatski narod u BiH s posebnim sentimentom, prije svega jer smo mi jedan narod, ali zato što nam je to ustavna obaveza,“ kazao je Milas.

Najavio je da bi dovršetak graničnog prijelaza Vinjani gornji bitno trebao olakšati prijelaz putnika i roba, međutim konkretan termin nije mogao kazati.

posusje.net

OGLASI

Loading