Select Page

Milijun KM za nabavu el. automobila, po 500.000 tvrtkama i pojedincima

Milijun KM za nabavu el. automobila, po 500.000 tvrtkama i pojedincima

Vlada Federacije BiH održala je jučer 5. redovitu sjednicu na kojoj je, između ostalih, razmatrana i točka dnevnog reda koja se odnosi na raspodjelu pomoći energetski siromašnim kućanstvima zbog posljedica energetske krize. Na press-konferenciji obratio se ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je najavio poticaj siromašnim kućanstvima u Federaciji radi ublažavanja negativnih posljedica energetske krize. Ukupno 64,5 milijuna KM granta od EU će biti usmjereno za pomoć za gotovo 110.000 kućanstava iz najugroženije četiri kategorije.

Pomoć ugroženim

     – Radi se o korisnicima stalno socijalne pomoći, umirovljenici do  iznosa zajamčene mirovine, jednoroditeljske obitelji i korisnici dječjeg doplatka – objasnio je Delić tko će biti obuhvaćen pomoći. – Koristimo priliku zahvaliti EU za ovaj grant i nadam se da će biti značajan u kontekstu ublažavanja negativnih posljedica energetske krize – rekao je Delić. Druga tema iz njegova resora odnosi se na inicijativu resornog ministarstva Vladi za izradu prvog strateškog dokumenta, demografske strategije razvoja, i oporavka Federacije od vrlo negativnog trenda odlazaka u inozemstvo ne samo mladih i radne snage već kompletnih obitelji u potrazi za boljom budućnošću. Općenito, mi smo društvo koje stari i imamo velike izazove kas je riječ o dugoročnim planiranjima;  smatramo da je ovaj dokument jedan od najvažnijih koje treba donijeti Vlada u aktualnom mandatu jer će nam olakšati donošenje određenih odluka u vezi sa stanjem i razvojem društva u svim segmentima – rekao je. Izrazio je nadu da će u izradu strateškog dokumenta biti uključeni čimbenici iz javnog i privatnog sektora, vladina i nevladina, akademske zajednice i drugi jer trenutačno nema odgovarajućih domaćih podataka u vezi s brojem iseljenika i uglavnom se koriste pokazatelji međunarodnih institucija, inače veoma zabrinjavajući. Delić se nada da će FBiH što prije imati strateški dokument koji će omogućiti kreiranje odgovarajućih politika i ostanak mladih ljudi u svojoj zemlji, odnosno planiranje njihove budućnosti tu.

Prevencija nasilja

Ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić kazao je kako je na sjednici Vlade bilo riječi i o programu Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, vezanim za poticaje od ukupno 500.000 KM za nabavu električnih automobila za privatne tvrtke te 500.000 KM za poticaje te namjene fizičkim osobama.

– Ovaj program smatramo vrlo zanimljivim i aktualnim kad je riječ o energiji te će uskoro biti objavljen i pozivam sve zainteresirane da iskoriste ova sredstva Vlade Federacije – kazao je Lakić. Vlada je na jučerašnjoj sjednici razmatrala i usmenu informaciju Federalnog ministarstva unutarnjih poslova o stravičnom događaju koji se jučer dogodio u osnovnoj školi i Lukavcu. Nakon prikupljanja dostupnih informacija putem Federalnog ministarstva unutarnjih poslova donesena su tri zaključka. Vlada će poduzeti sve nužne mjere na prevenciji ovakvih i sličnih događaja koji u obrazovnim ustanovama ugrožavaju sigurnost djece, mladih, nastavnog ili drugog osoblja. Potom da će Vlada preko resornih ministarstava aktivno raditi na planiranju i poduzimanju mjera prevencije, jačanja suradnje među obrazovnim institucijama, centara za socijalni rad i policije, aktiviranju uloge psihologa, pedagoga i socijalnih radnika te raditi na edukaciji nastavnog osoblja na primjećivanju i prepoznavanju riziko-faktora. Treći je da, kada je u pitanju konkretno djelo počinjeno od mlađeg maloljetnika, Vlada će preko resornog ministarstva staviti na raspolaganje sve kapacitete za otkrivanje motiva koji su doveli do ovakvog djela.

OGLASI

Loading