Select Page

Milijuni ožalošćenih u pogrebnoj povorci. Kći generala Soleimanija: ‘Crni dani su pred SAD-om’

Milijuni ožalošćenih u pogrebnoj povorci. Kći generala Soleimanija: ‘Crni dani su pred SAD-om’

Nosili su plakate sa Soleimanijevim portretom te crvene šiitske zastave, koje tradicionalno simboliziraju prolivenu krv nekog nepravedno ubijenog, ali i poziv na osvetu.

Milijuni ožalošćenih Iranaca izašli su na ulice kako bi odali počast ubijenom generalu Qasemu Soleimaniju, čiji pogreb se održava danas u Teheranu. Prema nekim procjenama, na ulicama je čak 10 milijuna Iranaca. Današnja pogrebna povorka najveća je koju ta zemlja pamti od 1989. kada je održan pokop vjerskog i političkog vođe Ruhollaha Khomeinija, piše Daily Mail.  Sanduk s tijelom polako se kretao ulicama prepunim ožalošćenih ljudi obučenih u crninu uz uzvike “Smrt Americi” i udaranjem u prsa. Nosili su plakate sa Soleimanijevim portretom te crvene šiitske zastave, koje tradicionalno simboliziraju prolivenu krv nekog nepravedno ubijenog, ali i poziv na osvetu

Govor na pogrebu je održala i Zeinab Soleimani, kći likvidiranog generala, koja je SAD-u zaprijetila da ih čekaju “crni dani”, prenosi BBC. “Trump, ti kompulzivni kockaru, tvoj zli plan da izazoveš razdor između Iraka i Irana svojom strateškom greškom ubojstvima Kasima i Mahdija je propao. Samo je izazvao povijesno jedinstvo naših nacija i zajedničku i vječnu mržnju prema SAD” – kazala je ističući da smrt njezinog oca ne znači da je sve gotovo. “Hej, ludi Trumpe, ti si simbol gluposti i igračka u rukama cionista”, dodala je. U New Yorku i Washingtonu ovog vikenda održani su prosvjedi koji zagovaraju američko povlačenje iz Iraka i protive se ratu s Iranom.

OGLASI

Loading