Select Page

MMF predviđa recesiju, oporavak već 2021. godine

MMF predviđa recesiju, oporavak već 2021. godine
Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla je na telekonferenciji G20 da bi svjetska recesija nakon pandemije koronavirusa mogla biti gora od one koja je uslijedila nakon financijske krize 2008.

Ona je navela da je upozorila ministre financija i guvernere središnjih banaka na to da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske financijske krize, ili gora.

Ali očekujemo oporavak 2021. godine, naglasila je optimističnije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski Xi Jinping zatražili su održavanje izvanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsjednika, prenosi Hina.

Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lijekovima i cjepivu, kaže se u priopćenju, te dodaje da bi summit G20 – koji okuplja 20 najmoćnijih svjetskih gospodarstava – bio bi koristan i na ekonomskom planu.

Sljedeći redovni summit G20 trebao bi se održati u Rijadu 21. i 22. studenoga.

S kineskim je predsjednikom razgovarao i britanski premijer Boris Johnson koji je kazao da su se složili da se kroz G20 podupre globalna ekonomija i osjetljivije zemlje tijekom pandemije koronavirusa.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka 20 najvećih gospodarstava svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin za Fox News.

Mnuchin je rekao da SAD usko surađuje sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom u vezi krize, prenijela je Hina.

OGLASI

Loading