Select Page

Mogućnosti uzgoja vinove loze u općini Posušje

Mogućnosti uzgoja vinove loze u općini Posušje

Danas je u općinskoj vijećnici održano izlaganje o mogućnostima uzgoja vinove loze i razvoja vinogradarstva u posuškom kraju. Predavač je bio Mario Leko, diplomirani agronom, inače član radne grupe za istraživanje mogućnosti razvoja vinogradarstva u općini Posušje, i zaposlenik Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara – nositelja projekta.

Na početku nazočne je u ime Općinskog načelnika pozdravio Slaven Bašić, suradnik za poljoprivredu pri Službi za gospodarstvo Općine Posušje.

Predavač Leko je na samom početku općenito izložio podatke o veličini obradivih površina općine koja čini 38% ukupne površine teritorija od 447 km kvadratnih, odnos privatnog i državnog zemljišta, površina po katastarskim kulturama te površine pod vinogradima. Trenutno pokazatelji govore da se najviše nasada, preko 8 hektara, nalazi na području Podbile.

Potom je nazočnima govorio i o izboru potencijalnih najpogodnijih položaja za uzgoj ove kulture. Tako kao najpogodnije područje, prema istraživanjima, ističe lokalitet Virskog polja, rubnih dijelova Vinjanskog polja, lokalitete oko Posuškog polja, Rastovače, Osoja, Batina dok se područje Rakitskog polja isključuje zbog visoke nadmorske visine.

Sorte koje se preporučuju za sadnju su bijele sorte: Chardonay, Žilavka, Sauvignon bijeli, Pinot bijeli; crne: Vranac, Blatina, Trnjak, Syrah, Pinot crni. Načelno, uključuju se sve rane sorte dozrijevanja (sazrijevanje u II.- III. epohi).

Potom su uslijedila i pitanja nazočnih te diskusija, a na kraju je zaključeno da bi za sve buduće vinogradare i vinare trebalo osigurati škola uzgoja i prerade grožđa, kao i proizvodnje, njege i dorade vina.

opcina-posusje

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading