Select Page

Mostar: Nulti pacijent se još ne zna, 436 osoba u samoizolaciji

Mostar: Nulti pacijent se još ne zna, 436 osoba u samoizolaciji
Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, kao što smo objavili ranije tijekom dana, potvrđena su na konferenciji za novinare Kriznog stožera HNŽ-a održanoj ispred Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SKB Mostar.

Riječ je o kontaktima prvog pacijenta, oni su dobro i u kućnoj su izolaciji. Prvi pacijent je stabilno, kao i zaražena rodilja. Dijete smo testirali u srijedu i negativno je, kazao je infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović.

Istaknuo je kako je ukupno testirano 59 testiranih kontakata i bolesnika, a u srijedu je testirano 27 osoba koji su bili primarni kontakti.

Imamo jako puno i drugih kontakata kojima za sada nalažemo strogu samoizolaciju, ne odlučujemo se sa svima za testiranje, rekao je dr. Arapović.

Na pitanje novinara traži li se nulti pacijent u Mostaru, dr. Arapović je odgovorio kako još uvijek nije poznata situacija kako je zaraza počela.

Koliko mi u SKB Mostar znamo, nemamo podatak da je gospodin bio izvan granica BiH. Radimo svi na tome, kao i kolege ispred Doma zdravlja Mostar. Svi kontakti su u samoizolaciji, rekao je.

Potvrđeno je kako su još četiri osobe pozitivne na koronavirus na području Konjica, ali i da oni nisu povezani sa slučajevima u Mostaru, nego se radi o dva različita žarišta.

Vezano za četiri slučaju u Konjicu, našli su i nultog pacijenta, to je državljanin Srbije, od kuda je i sve počelo, rekao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ukupno je za samoizolaciju izdano 436 rješenja, a to je zato jer smo pooštrili mjere. Već danas su ekipe na terenu, obilaze se ti ljudi, prate se pridržavaju li se uputa ili ne. Ako se ne pridržavaju, kazne će biti maksimalne, rekao je dr. Avdić.

Na upit o mogućoj reorganizaciji zdravstvenog sustava u Mostaru, kazano je kako se na tom radi svakodnevno.

Rodilište SKB Mostar će početi s radom od sutra (petak), nastavljaju se porođaji, stekli su se svi sanitarni uvjeti za to. Nastavljamo s kontinuitetom i našim radom. Pripremamo uvjete da Klinika za infektvne bolesti bude klinika za Covid-19, pozitivne i suspektne pacijente. Izmjestit ćemo ravnateljstvo koje je u toj zgradi, i to će biti centar za te bolesnike, rekao je dr. Arapović.

Na konferenciji za novinare potvrđeno je da je hotel Ero stavljen na raspolaganje ukoliko dođe do pojave većeg broja oboljelih.

Krizni stožer HNŽ-a će ovakve konferencije održavati svakoga dana u 13:00 sati.

Konferenciju je uživo prenosio portal Jabuka.tv putem Facebooka.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading