Select Page

MUP ŽZH krenuo s akcijom „MIR I DOBRO“, mete će im biti uporaba pirotehnike i alkoholiziranje!

MUP ŽZH krenuo s akcijom „MIR I DOBRO“, mete će im biti uporaba pirotehnike i alkoholiziranje!

Tijekom blagdanskog razdoblja, uz vjerska slavlja i obiteljska okupljanja, nerijetko dolazi do nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava kao i do prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, što za posljedicu može imati ozljeđivanje ljudi i materijalnu štetu na javnim dobrima i privatnoj imovini građana.

U cilju izbjegavanja neželjenih ponašanja, Uprava policije MUP-a ŽZH zavodi akciju „MIR I DOBRO“ koja će se realizirati u razdoblju od 22.12.2021. do 08.01.2022. godine na području cijele Županije Zapadnohercegovačke.

Kako bi predstojeći božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru iu dostojanstvenom ozračju pozivamo građane da pirotehnička sredstva koriste u skladu sa zakonskim odredbama, što je u njihovu interesu kao iu interesu cijele zajednice.

Zakonske odredbe

Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj uređena je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku upotrebu („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj:20/13). Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

Pirotehnička sredstva razreda I. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za korištenje u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za korištenje unutar stambenih zgrada,

Pirotehnička sredstva razreda II. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku upotrebu u ograničenim prostorima,

Pirotehnička sredstva razreda III. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku upotrebu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje,

Pirotehnička sredstva razreda IV. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznato kao sredstvo za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobe mlađe od 18 godina, u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo starijih osoba od 18. godine, samo u vremenskom razdoblju od 01. prosinca. – 01. siječnja (petarde i sl.)

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca.

U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 02. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II., ali tada ih se ne smije koristiti u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Nabava i prodaja pirotehničkih sredstava razreda III i IV dopuštena je samo pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdalo nadležno tijelo MUP-a.

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se vrše suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, zapriječene su novčane kazne.

Apel građanima

Pozivamo sve građane, odrasle i djecu, na odgovorno korištenje pirotehničkih sredstava, kako bi predstojeći blagdani u miru iu dostojanstvenom ozračju .

Apeliramo na roditelje da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovom uzrastu, te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna uporaba pirotehničkih sredstava.

Također, apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku ​​u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dopuštenog razdoblja.

Tijekom akcije bit će povećana prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj osoba u cilju odvraćanja od zloupotrebe pirotehničkih sredstava, te od činjenja drugih prekršaja. Također, vršit će se kontrola prometa s naglaskom na najteže prometne prekršaje kao što su upravljanje motornim vozilima pod utjecajem alkohola, kao i bez položenog vozačkog ispita itd. U suradnji sa nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola objekata u kojima se vrši prodaja pirotehničkih sredstava.

Uz želju da predstojeći blagdan proteknu u miru iu dostojanstvenom ozračju vjernicima želimo čestitati Božić i svim građanima želimo sretnu i uspješnu Novu godinu.

UPRAVA POLICIJE MUP-a ŽZH

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading