Select Page

MVEP RH zahvalio državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa

MVEP RH zahvalio državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske u ponedjeljak je priopćenjem zahvalilo državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa, dodajući kako se u toj katastrofi ponovno potvrdila prednost članstva u Europskoj uniji. 

MVEP RH je priopćio kako od kraja prosinca prošle godine, kad je središnju Hrvatsku pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o njihovim razornim učincima. U priopćenju stoji kako ministarstvo nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći te se zahvaljuje na dosadašnjoj pomoći i poručuje da „Hrvatska to neće zaboraviti“. 

Ističe se kako je ta „nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji“, što se pokazalo već u prva 24 sata u kojima je nakon aktiviranja Mehanizma unije za civilnu zaštitu stigla nužna pomoć iz država članica. 

Dosad je kopnenim, morskim i zračnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, stoji u priopćenju. 

MVEP RH naglašava kako su nakon potresa Hrvatskoj u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama brzo pomogle i zemlje jugoistoka Europe – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. 

U priopćenju stoji kako su Hrvatskoj pomogle države svih krajeva svijeta poput Kanade, Kine, Ukrajine, Južne Koreje i SAD-a. 

„Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad ne može prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost“, priopćeno je. 

MVEP RH zahvaljuje i hrvatskim iseljenicima diljem svijeta „koji su pokazali iznimnu nesebičnost te kroz svoje udruge, Hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prigodom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći Domovini u teškim trenucima“. 

„Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore“, priopćeno je.

Ministarstvo je na pomoći zahvalilo i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, „koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom“.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading