Select Page

NA DANAŠNJI DAN: Blidinje postalo Park prirode

NA DANAŠNJI DAN: Blidinje postalo Park prirode

Danas se obilježavaju 24 godine kako je Blidinje proglašeno Parkom prirode.

Park prirode Blidinje obuhvaća područje – planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvaća općine Mostara, Posušja, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajobraza 30. travnja 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike.

Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Površina jezera je oko 6 km2 uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. Jezero se nalazi na područiju općina Posušje i Tomislavgrad, a u njemu se nalaze brojne porodice kljena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke.

Uz jezero proteže se Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto. Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u siječnju 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno (2228 m), mjestu zvanom Masna Luka, a u istom je smještena i umjetnička galerija.

Svakako treba spomenuti masive Čvrsnice i kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica u okviru prelijepe cjeline obuhvaća i kanjon rijeke Grabovice. U parku se nalazi i poznato svetište na Kedžari, poznato po grobu prelijepe Dive, kći Luke Grabovca iz Rame. Naime ona je se neobično svidjela begu Kopčiću te ju je i zaprosio, a budući da na to nije pristala Diva bježi i skriva se u Polja kako bi sačuvala svoju čistoću. Međutim beg je uz pomoć uhode nalazi i ubija. Na mjesto gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu srpnju hodočasti mnoštvo ljudi, a osobito djevojaka.

U parku je smješten i moderan Ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetitelja prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije. U skijaškom centru je instalirana četverosjedna žičara kapaciteta 1942 osoba/h uz prosječan nagib staze od 29,08% kao i manja vučnica tzv. baby lift koja je pogodna za početnike i djecu.

OGLASI

Loading