Select Page

Na dnevnom redu Doma naroda FBiH o mirovinama, ograničenju uporabe duhanskih proizvoda…

Na dnevnom redu Doma naroda FBiH o mirovinama, ograničenju uporabe duhanskih proizvoda…

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH, za četvrtak je sazvao redovitu sjednicu ovog Doma. Po broju točaka koje se nalaze na dnevnom redu, a ukupno ih je 27, u pitanju je opsežna sjednica, a po zakonima koji će se razmatrati, izuzetno važna, piše Večernji list BiH.

Prihodi općina, mirovine…

Prije svega, na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju čijim donošenjem se, uz ostalo, osim redovitog, otvara mogućnost izvanrednog usklađivanja mirovina u Federaciji BiH. Moći će se provoditi jednom godišnje pod uvjetom da je stopa rasta BDP-a u prethodnoj godini veća od 3 posto te da u proračunu Federacije BiH nema akumuliranog deficita.

Na istoj sjednici u formi prijedloga nalaze se i izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Dobije li ovaj zakon potporu izaslanika u Domu naroda, stvaraju se preduvjeti za ispravljanje 15 godina duge nepravde u raspodjeli prihoda na način da se Sarajevskoj županiji smanjuje ponder za raspodjelu s dva na 1,5 s tendencijom umanjenja za svaku iduću godinu do koeficijenta 1,3. Donošenju ovakvog zakona protive se jedino dužnosnici iz Sarajevske županije dok su ostali jedinstveni u potpori jer sredstva koja se uzimaju Sarajevskoj raspoređuju se drugim županijama u FBiH.

Izaslanici u Domu naroda na istoj će sjednici odlučivati i o pravima ratnih vojnih invalida, uključujući i stopostotne invalide koji trebaju tuđu njegu i pomoć.

Maloljetnici i pušenje

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji trebao bi se popraviti položaj navedene kategorije povećanjem dodatka za tuđu njegu i pomoć. Na dnevnom redu iste sjednice nalazi se još jedan zakon koji je izazvao popriličnu buru u javnosti i oko kojeg su potpuno podijeljena mišljenja.

U pitanju je prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se ograničava pušenje u javnom prostoru s ciljem zaštite zdravlja stanovništva. Osim ograničenja uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zakonom se propisuje i zabrana reklamiranja navedenih proizvoda, promocije i sponzoriranja kao i zabrana pristupa malodobnim osobama duhanu, duhanskim i drugim proizvodima za pušenje te niz drugih mjera kojima je cilj zaštiti stanovništvo od posljedica pušenja. Pred izaslanicima u Domu naroda u četvrtak je još nekoliko zakonskih rješenja.

Dobiju li potporu prijedlozi zakona, Federacija BiH postaje bogatija za šest gradova. Iz statusa općine u status grada prelaze Konjic, Stolac, Zavidovići, Orašje, Bosanska Krupa i Lukavac.

Vrisak.info

OGLASI

Loading