Select Page

Na misu s Papom samo uz propusnicu

Na misu s Papom samo uz propusnicu

Programom je predviđeno da se Sveti Otac Franjo na sedam lokacija u Sarajevu susretne, razgovara te predvodi misu i održi govor katoličkim vjernicima, predstavnicima Katoličke crkve, ali i drugih crkava i vjerskih zajednica, kao i predstavnicima državnoga vrha

Svakim danom se intenziviraju pripreme za pohod pape Franje u Sarajevu, od sigurnosne i tehničke organizacije samih događaja u glavnom gradu zemlje, do pripreme dolaska vjernika na susret sa Svetim Ocem. Poznato je svih sedam lokacija na kojima će se Papa susresti s vjernicima, predstavnicima Crkve i mladima, državnim vodstvom i predstavnicima drugih crkava i vjerskih zajednica. Posebno važno je usuglasiti organizaciju dolaska i smještaja velikog broja vjernika koji se očekuju na susretu s Papom 6. lipnja na sarajevskom stadionu Koševo. Prema proceduri, svi vjernici koji žele sudjelovati na misnom slavlju s papom Franjom, na stadionu Koševo, trebaju se prijaviti u svoj župni ured, a župnik će potom prijaviti svoje vjernike Uredu za prijavu i registraciju vjernika najkasnije do ponedjeljka, 11. svibnja.

Zaslon i ispred katedrale

Tome uredu trebaju se prijaviti i svi svećenici i svi drugi koji žele sudjelovati na svetoj misi, a prijavu mogu poslati i skupine hodočasnika iz raznih crkvenih institucija. Iako će organizatori nastojati osigurati da što veći broj vjernika bude na stadionu, uključujući i sam travnjak i atletsku stazu, postoji mogućnost da svi vjernici neće moći stati unutar stadiona. Zato će ispred stadiona biti postavljeni veliki zasloni, a i papa Franjo će, vozeći se u papamobilu, pozdraviti i ove vjernike. Prednost na stadionu imat će oni koji se ranije prijave.

Jednak režim za svećenike i časne sestre vrijedi za misu u katedrali. Budući da katedrala nije prostorno velika, organizatori će nastojati napraviti što više mjesta kako bi stao što veći broj sudionika. U slučaju da ne budu mogli stati svi, na trgu ispred bit će postavljen veliki zaslon. Međureligijski susret s papom Franjom bit će ograničen na relativno mali broj zvanica, pa se za ovaj susret neće moći prijaviti.

Mladi pozvani volontirati

Za sudjelovanje na susretu pape Franje s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” također se potrebno prijaviti Uredu za prijavu i registraciju vjernika najkasnije do 11. svibnja, a registracija sudionika obavlja se u župama. Za sve prijave skupina mladih dobi od 15 do 30 godina, i iz BiH i zemalja iz susjedstva, bilo da žele sudjelovati samo jedan dan na susretu ili više, te im je potreban smještaj, odgovoran je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”. Za sve skupine mladih, Nadbiskupijski centar nudi mogućnost sudjelovanja u trodnevnom programu, od 5. do 7. lipnja. Mladi su pozvani volontirati tijekom pohoda pape Franje, a prijaviti se za volontiranje mogu online obrascem do 11. svibnja. Prijaviti se mogu mladi aktivni u župama, skupno ili pojedinačno, ako su u pitanju mladi s područja grada Sarajeva, ne mlađi od 16 godina, izuzev ako nemaju punoljetnog voditelja skupine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading